compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Elementele de bază
  5. Grădinăritul organic
  6. Cum puteți sprijini albinele și alte insecte benefice din grădina dumneavoastră.

Cum puteți sprijini albinele și alte insecte benefice din grădina dumneavoastră.

Grădina dumneavoastră oferă doar un cămin nu pentru plante, insectele benefice vor trăi și ele foarte bine aici. Ajutați albinele sălbatice și bondarii, broaștele și șopârlele, mamifere precum aricii, jderii și nevăstuicile, precum și păsările, să își găsească un adăpost plăcut în grădina dumneavoastră. Vă vom arăta cum puteți ajuta insectele benefice.

compo image

De ce sunt atât de importante albinele sălbatice pentru ecosistemul nostru.

Sunt peste 500 de specii de albine în Europa Centrală. Se face diferența între albinele melifere, albinele croitoare, albinele de nisip, albinele din familia Colletidae, Halictus hotoni, albinele miniere și albinele de flori care culeg polenul cu picioarele păroase. Cu excepția albinelor melifere, toate speciile de albine sunt denumite albine sălbatice.

La fel ca albinele melifere, albinele sălbatice polenizează plantele. Dacă nu sunt stupi în apropiere, albinele sălbatice și bondarii preiau polenizarea plantelor din grădinile noastre, cum ar fi tufele de afine, merii sau floarea soarelui.

Majoritatea albinelor sălbatice sunt solitare. Ele își construiesc cuiburi tubulare în tulpini înalte sau în materiale din lemn și din plante putrezite. Însă acestea se mulțumesc și cu găurile din pereți.

Albinelor sălbatice le place căldura. Prin urmare, acestea sunt atrase de case, din cauza căldurii pe care o emană acestea. Nu se tem de oameni. Este o plăcere să le urmărești, pentru că nu au tendințe agresive.

Din păcate, sunt considerate specii amenințate de insecte. Populația lor a scăzut rapid în ultimii 20-30 de ani. Aceasta se întâmplă din cauză că nu găsesc suficientă hrană, iar locurile în care acestea pot crește și hiberna sunt la fel de greu de găsit.

Facilitarea soiurilor corecte de plante pentru albinele sălbatice

Următoarele plante se folosesc pentru a construi cuiburi și pentru a facilita stabilirea albinelor:

  • Plantele de balcon și de grădină: trandafirul sălbatic, cotoneaster, pășunile, pomii fructiferi, coacăzele, agrișele, mure, măzărichea, gălbenelele.
  • Plante potrivite pentru locații umede: piciorul cocoșului, răchițanul, sclipeți
  • Plante pentru locații uscate, pietroase: cinci-degete, Echium, Calystegia sepium, clopoței
  • Plante pentru locații uscate și însorite (pășuni și fânețe sărace) : Veronica teucrium, campanule, sclipeți;

Unele tipuri de albine sălbatice sunt specializate în anumite culturi alimentare și nu pot trece la alte plante cu flori pentru a se susține. Biotopii de susținere ajută la creșterea diferitelor plante, care acționează ca sursă nutritivă pentru albine.

Sfaturi și trucuri simple

Cum puteți ajuta insectele benefice din grădina dumneavoastră

Polenizatorii plantelor

Albinele sălbatice

Animale care se hrănesc cu dăunători

Șopârle

Ajutor în grădină

Aricii

La vânătoare de șoareci

Păsările de pradă

Distribuie