compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Elementele de bază
 5. Plantarea corectă
 6. Cum funcționează: crearea unui strat înălțat și semănarea plantelor pe acesta

Crearea unui strat înălțat și semănarea plantelor pe acesta: cum funcționează

Pe lângă aspectul îmbunătățit pe care îl conferă un strat înălțat oricărei grădini și unor balcoane, acesta oferă și numeroase beneficii: Spatele dumneavoastră nu va mai ave atât de mult de suferit la îngrijirea plantelor, iar legumele și plantele aromatice beneficiază de temperaturi mai ridicate în pământ și de un sol bun. Recolta este protejată de șoareci și de melci. Pentru o creștere bogată, este importantă o bază bună. Aflați aici cum puteți crea un strat înălțat.

compo image

Creați stratul înălțat

Puteți achiziționa seturi prefabricate pentru stratul înălțat sau îl puteți realiza chiar dumneavoastră. Însă, înainte de a vă apuca de treabă, trebuie să vă decideți asupra locației. Este recomandabil să alegeți un loc în direcția nord-sud, pentru a capta cea mai bună lumină solară.

Europaleții sunt în tendințe pentru crearea marginilor pentru straturile înălțate. Acestea au o înălțime de 80 de cm. Pentru a vă asigura că lemnul rezistă în condiții de vreme rea, recomandăm vopsirea șipcilor cu vopsea protectoare sau prin pulverizare, aceasta din urmă fiind o metodă mai simplă, ținând cont de numeroasele colțuri și canturi. Folosind două console în fiecare colț, prindeți paleții cu șuruburi unul de celălalt, astfel încât partea superioară a acestora să fie îndreptată către interior. Două șuruburi lungi în fiecare colț asigură un plus de stabilitate. Este foarte important să puneți pe pământ o plasă de sârmă din oțel inoxidabil, cu ochiuri foarte mici, pentru a ține șoarecii la distanță. Apoi căptușiți interiorul (nu pământul! cu membrană hidroizolatoare. Cel mai bine puteți face acest lucru cu un capsator electric. Membrana nu doar menține pământul și umiditatea în strat, aceasta protejează și lemnul, în așa fel încât să nu putrezească.

compo image

Nivelurile stratului înălțat

Stratul înălțat se realizează pe mai multe niveluri: Materialul de umplere este alcătuit din resturi vegetale, compost și pământ, fiind mai fin către suprafață. Structurile diferite ale materialelor aerisesc stratul și îi conferă un aport optim de nutrienți. În plus, plantele cresc mai bine, datorită temperaturii crescute din sol și a conținutului mai mare de umiditate.

Cum se face

Trei pași pentru umplerea unui strat înălțat

 1. compo image

  1

  Creați baza cu rumeguș.

  Nivelul inferior este realizat din tocătură de crengi sau din rumeguș și asigură o bună aerisire.

 2. compo image

  2

  Un strat din compost în mijloc

  Componentele din stratul de deasupra acestuia (compost, pământ de grădină și deșeuri vegetale) facilitează o viață activă în sol și sunt importanți furnizori de nutrienți.

 3. compo image

  3

  Completați stratul înălțat cu pământ

  Stratul final este stratul de pământ înălțat. Acesta le oferă plantelor o bază optimă pentru creștere. Dacă nivelul acestuia scade din cauza descompunerii, pur și simplu completați cu pământ nou.

Sfatul nostru:

Regula de bază pentru materialul de umplere este următoarea: 30% rumeguș, 40% compost și 30% pământ pentru stratul înălțat. Umpleți stratul înălțat până la aproximativ 15 cm sub nivelul marginii.

compo image

Semănați plante în stratul înălțat

Având în vedere cât de bun este un strat înălțat pentru plante, puteți pune plantele mai apropiate decât într-un strat de grădină. Nu trebuie decât să plantați soiurile care vă plac! Vă recomandăm să începeți cu plantele care absorb mulți nutrienți, întrucât în noul strat înălțat se găsesc o mulțime de nutrienți. Astfel de plante sunt roșiile, castraveții, varza, cartofii, dovleceii și bostanii. Aceste soiuri de legume se bucură în mod special de o doză suplimentară de fertilizator. Nasturtium – o plantă aromatică foarte bună - poate atârna decorativ pe marginea stratului. Începeți prin a semăna plante care absorb mai puțini nutrienți, de exemplu fasole, mazăre, salată, ridichi, spanac, morcovi și praz după recoltarea primelor legume, când aveți din nou loc pe strat. Apoi plantați și căpșuni.

Jardinierele pentru flori așezate lângă paleți nu doar arată foarte bine, dar sunt și utile. Plantele înflorite din acestea sunt adevărați magneți pentru albine. Aceste ființe harnice polenizează atât florile, cât și plantele din recoltă. Așadar, nimic nu stă în calea unei recolte bogate.

Distribuie