compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Ierburi aromatice, fructe și legume
 5. Recolta de legume: Când în sfârșit este momentul potrivit

Cel mai important moment din grădina cu legume

Momentul recoltei de legume este foarte aproape!

Ați semănat, ați plantat, fertilizat, udat și hrănit. Știți despre ce este vorba: Plantele puternice și sănătoase echivalează cu o recoltă bogată și cu un gust excelent. Dar când este coaptă o legumă și de unde știți ce trebuie recoltat? Aflați aici tot ce trebuie să știți despre recoltarea legumelor.

compo image

Legumele timpurii, legumele târzii și momentul din zi

Identificarea momentului potrivit

Când este vorba de recoltă, se face o distincție între legumele timpurii și cele târzii. Legumele timpurii includ guliile, mazărea, dovleceii și castraveții. Acestea trebuie să fie recoltate la momentul potrivit, pentru că stochează substanțe amare, care afectează gustul, dacă sunt prea coapte. Pe de altă parte, legumele târzii devin mai gustoase cu trecerea timpului, așa că le puteți recolta mai târziu. Acestea includ în principal rădăcinoasele, cum ar fi cartofii și ridichile, precum și soiurile de varză, de exemplu varza kale creață și varza de Bruxelles. Soiurile de varză nu își dezvoltă aroma pe deplin decât după prima noapte de îngheț. Având în vedere numeroasele soiuri de legume, este dificil să facem afirmații generale despre perioada de recoltare. Însă, spre deosebire de fructe, legumele nu trebuie recoltate dimineața. La numeroase soiuri, precum salata și ridichile, conținutul de nitrați crește peste noapte. Nitrații pot fi dăunători pentru sănătatea oamenilor, însă aceștia sunt eliminați de lumină pe timpul zilei. De asemenea, conținutul de vitamine este la valoarea cea mai ridicată către sfârșitul zilei.

Sfatul COMPO privind recoltarea

Cea mai bună perioadă în care puteți recolta legumele este în zilele însorite, pentru că atunci este eliminată cantitatea cea mai mare de nitrați. Însă ierburile aromatice își pierd aroma în căldura prânzului, ceea ce înseamnă că este cel mai bine să le tăiați dimineața.

Care este cel mai bun moment pentru recoltarea legumelor?

Legumele noastre preferate, care sunt de fapt fructe din punct de vedere biologic

 1. compo image

  1

  Roșii

  Este relativ ușor să vă dați seama cât de coaptă este o roșie, după culoarea acesteia. Dacă este roșu aprins, este gata să fie recoltată. Cu soiurile de roșii de culoare galbenă sau portocalie, vă puteți da seama că sunt coapte când fructele sunt ușor moi la apăsare și pot fi desprinse cu ușurință de pe tulpină. Atenție: Roșiile verzi necoapte sunt otrăvitoare!

 2. compo image

  2

  Castraveți și dovlecei

  Castraveții și dovleceii trebuie să fie recoltați foarte repede. Pe de o parte, recoltele tinere au un gust mai bun, pe de altă parte pot crește și alte roade până în octombrie. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a le recolta și pentru a tăia castraveții și dovleceii direct de pe tulpină. Astfel nu veți răni planta, iar noile recolte se pot forma mai rapid.

 3. compo image

  3

  Ardeii și chili

  Deși ardeii verzi pot fi recoltați, aceștia sunt în general necopți și conțin mai puține vitamine. De asemenea, gustul amar nu este pe placul tuturor. dacă ardeii sunt galbeni, portocalii sau roșii (în funcție de soi), este momentul potrivit pentru a-i recolta. Pur și simplu rupeți ardeii de pe plantă cu grijă.

 4. compo image

  4

  Bostanul

  Bostanii sunt recoltați în mod obișnuit în perioada septembrie-octombrie, însă întotdeauna înainte de primul îngheț. Vă puteți da seama dacă sunt copți când tulpinile sunt coapte când tulpinile sunt lignificate, iar bostanul sună a gol dacă bateți în el. Cu cât este mai aprinsă culoarea bostanului, cu atât mai multe vitamine are și cu atât este mai bun gustul său. Nu tăiați baza tulpinii, pentru ca bostanii să reziste și să poată fi păstrați o perioadă mai îndelungată.

Care este cel mai bun moment pentru recoltarea legumelor?

Rădăcinoasele noastre preferate

 1. compo image

  1

  Morcovi

  De multe ori, morcovii nu dezvoltă cea mai bună aromă și nu ajung la dimensiunea optimă decât la finalul perioadei de coacere. Morcovii copți încep să se rotunjească în partea superioară și au un diametru de aproximativ 12 mm, în funcție de soi. De obicei, morcovii ies un pic afară din pământ, iar vârfurile frunzelor lor încep să se decoloreze. În mod alternativ, puteți da la o parte pământul pentru a vedea cât de mare este morcovul. De obicei, morcovii nu se scot cu sapa, ci se smulg din pământ.

 2. compo image

  2

  Cartofii

  Cartofii se recoltează de obicei la aproximativ trei luni după plantare. Cea mai bună perioadă pentru recoltarea acestora este când frunzele plantelor încep să se ofilească. O furcă de grădină este foarte potrivită pentru a-i recolta - aceasta se înfige în partea supraterană a cartofilor. Trageți cartofii cu grijă din pământ. În mod alternativ, rădăcinile pot fi descoperite în mod individual, iar cartofii pot fi recoltați de acolo. Astfel, cartofii rămași pot continua să crească.

 3. compo image

  3

  Sfecla

  Puteți recolta primii tuberculi mari la trei-patru luni de la semănarea sfeclei. Sfecla tânără este mai aromată și are cel mai bun gust. Cu cât așteptați mai mult, cu atât crește conținutul de apă. Nu așteptați până când se formează inele albe pe pulpa acesteia

 4. compo image

  4

  Ridichile

  Ridichile cresc foarte repede și nu trebuie lăsate în pământ mai mult de șase săptămâni în niciun caz. În caz contrar, acestea își pierd aroma specifică, devin ațoase și dospite și pot să crape. Dacă tuberculii sunt de 2-3 cm, îi puteți recolta smulgându-i cu grijă din pământ.

 5. compo image

  5

  Ceapa

  Ceapa sau frunzele acesteia pot fi recoltate la trei-patru luni de la plantare, putând fi consumate imediat. Ceapa, care are frunze care se apleacă singure, poate fi păstrată fără probleme. Aceasta devine mai stabilă și durează mai mult. Lăsați ceapa pe pământ timp de câteva zile după recoltare. Straturile exterioare ale cepei se vor usca, astfel încât să poată fi păstrată o perioadă mai îndelungată.

 6. compo image

  6

  Gulia

  Gulia poate fi recoltată la șase-opt săptămâni de la însămânțare. În acest timp, aceasta trebuie să ajungă la dimensiunea unei mingi de tenis. Însă sun soiuri care sunt mult mai mari. Pentru a recolta o gulie, nu trebuie decât să o tăiați sub bulb cu un cuțit și să îndepărtați frunzele mari.

Care este cel mai bun moment pentru recoltarea legumelor?

Leguminoase, salate și altele

 1. compo image

  1

  Fasolea

  Și fasolea este coaptă după câteva săptămâni. Rupeți o păstaie de fasole în două înainte de a recolta: Dacă punctul de rupere este verde și suculent, păstaia poate fi recoltată. Culegeți leguminoasele desprinzându-le cu degetele. Culegerea regulată a păstăilor de fasole stimulează formarea unor noi flori și a unor noi recolte.

 2. compo image

  2

  Porumbul dulce

  Porumbul poate fi recoltat când mătasea acestuia devine maro sau neagră. Folosiți vârful unui cuțit pentru a tăia un pic în porumb. Știuleții pot fi recoltați dacă iese o substanță lăptoasă. Dacă aceasta este încă transparentă, mai așteptați un pic înainte de a-l recolta. Așa cum se întâmplă și cu fasolea, la porumb, zahărul se transformă în amidon după recoltă, așa că nu așteptați prea mult pentru a-l găti.

 3. compo image

  3

  Salata

  În general se face o distincție între salată și salată creață. În cazul căpățânilor de salată, se recoltează toată căpățâna - aceasta se taie cu un cuțit ascuțit ala aproximativ 2,5 cm deasupra pământului. Salata creață se recoltează prin smulgerea continuă a frunzelor exterioare.

 4. compo image

  4

  Mazărea

  Mazărea poate fi recoltată la aproximativ trei luni după însămânțare - cu cât este mai tânără, cu atât este mai bun gustul acesteia. Gustul mazării nu începe să se schimbe decât la recoltă, când conținutul de zahăr al acestora se transformă în amidon. Prin urmare, nu se recomandă păstrarea mazării acasă - cel mai bine este să o gătiți imediat după recoltare.

Distribuie