compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Plante de interior
  5. Bine poziționate: Plante de interior pentru toate locațiile

Bine poziționate: Plante de interior pentru toate locațiile

Lumină, aer, temperatură: Plantele de interior au diferite cerințe în ceea ce privește locul în care sunt așezate. Rețineți câteva lucruri pentru a vă asigura că plantele dumneavoastră se simt bine. Vă vom explica modul în care puteți depăși principalele provocări asociate împărțirii spațiului de locuit cu plantele, precum și ce specii pot face față aerului cald de la calorifere, holurilor întunecate, colțurilor întunecate ale camerelor de zi și în băile umede.

compo image

Provocarea nr. 1: Colțurile puțin luminate

Majoritatea plantelor, în special plantele exotice cu flori din regiunile tropicale, au nevoie de multă lumină. Însă aproape fiecare apartament are camere întunecate sau locuri îndepărtate de ferestre. Plantele care iubesc lumina riscă fenomenul de etiolare dacă lumina este insuficientă. Deși lăstarii cresc repede foarte înalți, aceștia nu sunt prea rezistenți. Datorită creșterii sale rapide, planta încearcă să valorifice sursele alternative de lumină, pentru că nu are suficientă lumină pentru fotosinteză.

Cu toate acestea, se pot adăuga plante verzi în locurile mai întunecate, de exemplu unele care provin din pădurile dese. Însă plantele nu pot supraviețui fără niciun pic de lumină. Chiar și în cazul candidatelor potrivite, uneori planta nu se dezvoltă la fel de bine cum s-ar întâmpla cu mai multă lumină, în funcție de lumina disponibilă.


Plante potrivite pentru încăperile întunecate: Aspidistra, Zamioculcas, iedera diavolului, Sansevieria, planta-păianjen, Soleirolia soleirolii, Kalanchoe,

compo image

Provocarea nr. 2: Aerul uscat de la sistemul de încălzire

Aerul uscat de la sistemul de încălzire nu este rău doar pentru noi, oamenii, dar și plantele trebuie deseori să se lupte cu aerul cald și uscat din timpul iernii. Reținând aceste lucruri, alegeți plante adecvate pentru camerele care sunt încălzite mult timp. De asemenea, este util să pulverizați în mod regulat apă pe plante sau, în mod alternativ, puteți instala un umidificator.


Plantele din ghivecele care stau direct deasupra caloriferelor se pot usca destul de repede. Așadar, asigurați-vă că monitorizați cu atenție necesarul de apă al acestora. Apariția petelor maronii sau negre pe vârfurile unei frunze este un semn că locul în care este așezată este prea cald sau prea uscat. Aerul uscat încurajează, de asemenea, dăunătorii, cum este cazul păianjenilor, care se pot înmulți dramatic la căldură. Prin urmare, verificați dacă aceste comori verzi sunt infestate!

Cactușii și plantele suculente, Paquira aquatica, cactusul de crăciun și Schefflera sunt cele mai potrivite pentru camerele încălzite.

compo image

Provocarea 3: Pervazurile reci

Plantele așezate pe suprafețe reci, cum ar fi un pervaz din piatră sau din marmură, tind să facă obiectul problemelor opuse: Acestea se răcesc imediat. În acest caz, este util să așezați sub ghivece discuri, plăci de lemn sau materiale nețesute. Este mai bine să alegeți de la bun început un alt loc în cazul plantelor foarte sensibile.

compo image

Provocarea 4: Zonele reci, precum holurile și dormitoarele

În funcție de obiceiurile personale în ceea ce privește încălzirea, holurile nu sunt în general încălzite, iar dormitoarele sunt deseori mai răcoroase. Plantele atent selectate care preferă temperaturile mai scăzute sunt potrivite pentru aceste camere. Însă asigurați-vă că nu este prea frig pentru colegele dumneavoastră cu frunze verzi, precum și că au acces la suficientă lumină. Este valabil și următorul lucru: Cu cât este mai puțină lumină, cu atât se face mai rece și cu atât mai rar trebuie să fie udate plantele.
În mod similar, multe plante nu tolerează curenții de aer prea bine. În această situație, smochinului îi cad frunzele. Folosiți pur și simplu un chibrit aprins lângă locul respectiv pentru a verifica dacă este curent. Din experiență, la plantele cărora le este prea rece se îngălbenesc vârfurile frunzelor sau frunzele cad cu totul.

Feriga, azaleea, pinul de Norfolk și planta-păianjen se simt bine în zonele mai răcoroase ale unui apartament.

compo image

Provocarea nr. 5: Băile cu un nivel ridicat de umiditate

Băile au deseori un nivel ridicat de umiditate. Dacă mențineți întotdeauna temperaturile la un nivel similar și este lumină suficientă, orhideele se pot simți foarte bine. Feriga, Sanseviria și Spathiphyllum se descurcă bine cu puțină lumină, însă acestea au nevoie de umezeală și sunt foarte potrivite în băile întunecate.


Orhideea, feriga, Sansevieria și Spathiphyllum preferă condițiile de aer tropical.

Distribuie