compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Plante de interior
  5. Plantele curgătoare: Cum cresc plantele la înălțime

Plantele curgătoare: Cum cresc plantele la înălțime

Coșuri agățate, plante curgătoare, straturi verticale de flori și scărițe pentru plante: Multe plante se dezvoltă frumos în locuri mai înalte și nu doar când spațiul devine un pic prea limitat pe pervaz. Însă ce plante pot fi așezate la înălțime și ce implicații are acest lucru pentru îngrijirea lor? Iată o prezentare generală!

compo image

Aranjamentul desăvârșit

Ghivecele de plastic, lemn sau ceramică se agață de pereți sau din tavan în cazul plantelor cu lăstari care trebuie să atârne liber. Ghivecele pentru plantele curgătoare au de cele mai multe ori console montate în prealabil sau lanțuri și se agață de suporturile potrivite. Se folosește des și metoda macramé, în care se leagă o plasă în jurul ghiveciului cu flori.

Dacă nu doriți să atârnați plantele direct, le puteți așeza pe rafturi, pe dulapuri, cutii, scaune și pe stâlpi. Puteți așeza sau atârna plantele la înălțimi diferite și puteți crea o senzație de junglă la dumneavoastră acasă.

În funcție de metoda efectivă de prindere sau de aspectul plantei, trebuie să luați în considerare locația și cerințele plantei alese în materie de îngrijire. Următorul lucru este valabil în cazul plantelor curgătoare de interior: Verificați înainte dacă planta preferă lumina soarelui sau umbra. Evitați colțurile foarte întunecate și nu așezați sau agățați ghivecele prea sus, pentru ca lumina să ajungă la plante și ca să nu aveți probleme foarte mai când vă udați plantele.

De asemenea, vă recomandăm să vă uitați cu atenție la suprafața respectivă înainte de a alege o locație. Există întotdeauna posibilitatea ca apa să curgă din ghiveci sau să cadă frunzele uscate. Desigur, un covor deschis la culoare sau un parchet sensibil este mai puțin adecvat (cel puțin fără protecție suplimentară) decât o pardoseală placată cu gresie, care poate fi ștearsă ușor.

Asigurați-vă că structurile de susținere sunt suficient de stabile pentru a suporta greutatea, inclusiv atunci când pământul este umed. Plantele nu trebuie să atârne în dezechilibru, ca să nu se răstoarne în cazul în care sunt atinse. De asemenea, când udați planta, aceasta nu trebuie să dea pe dinafară.

compo image

Plante adecvate

Plantele de interior cu lăstari care cresc în jos sunt potrivite mai ales pentru a fi poziționate vertical. Feriga este un exemplu excelent: Aceasta arată minunat într-un ghiveci pentru plante curgătoare așezat lateral sau pe un raft înalt. Însă beneficiile nu se limitează la aspectul vizual: Pentru dezvoltarea acestor plante este bine să existe suficient spațiu și, de asemenea, lăstarii să nu atingă pământul. De exemplu, dacă la o plantă păianjen apar pete maronii pe vârfurile frunzelor sale, în pofida unei îngrijiri adecvate, poate fi util să nu o lăsați pe pământ.
Alte plante cățărătoare sau curgătoare potrivite pentru camera dumneavoastră sunt: planta păianjen, iedera diavolului, Monstera, smochinul cățărător, filodendronul, Adiantum, floarea de ceară, Ceropegia și treebine. Plantele suculente, precum Senecio rowleyanus, tipurile de cactus Senecio rowleyanus sau Selenicereus sunt alte opțiuni potrivite.

compo image

Îngrijire optimă pentru plantele curgătoare

Pământul
Umpleți ghivecele cu un sol de bună calitate, cu o structură afânată și aerată și cu o bună capacitate de absorbție a apei. O plantă fără flori și pământul pentru palmieri constituie o opțiune potrivită în acest caz. Tipurile de pământ de la COMPO conțin un fertilizator care asigură pentru început nutrienții pentru până la opt săptămâni. Activatorul pentru rădăcină promovează o distribuire echilibrată a nutrienților în ghiveci. Dezvoltarea rădăcinilor este îmbunătățită în mod semnificativ și încurajează dezvoltarea unor frunze frumoase, decorative.

Udarea
În general, udarea nu este diferită față de cea a plantelor de pe pervazuri, însă de multe ori se realizează mai greu. În mod special, lucrul acesta se întâmplă din cauză că nu vă puteți da ușor seama dacă pământul este uscat sau umed. Așadar, fiți foarte atenți: Multe dintre plantele menționate au nevoie de un aport constant de apă, însă îmbibarea cu apă a pământului plantelor curgătoare trebuie evitată cu orice preț. Multe ghivece sunt complet închise în partea inferioară, ca să nu curgă apa - nu există o tavă de picurare. Ceea ce înseamnă că apa în exces nu se poate scurge. Prin urmare, verificați în mod regulat nivelul de umiditate.

Îngrijirea frunzelor
În mod special, plantelor curgătoare le place ca frunzele lor să fie șterse în mod regulat. Pentru aceasta, puteți folosi produse pentru îngrijirea frunzelor, care sunt potrivite și pentru plantele de interior cu frunzele tari și care conferă frunzelor un aspect desăvârșit În mod alternativ, în cazul în care este mult praf, le puteți face un duș plantelor: Țineți plantele sub jet cu grijă timp de câteva secunde, distribuind apa peste tot și lăsați-o să se scurgă bine înainte de a o atârna din nou.

Fertilizarea
Plantele curgătoare, la fel ca majoritatea plantelor din ghivece, au nevoie de nutrienți suficienți din cantitatea limitată disponibilă în sol. Adăugați la apa pe care o folosiți pentru irigare un fertilizator lichid potrivit pentru planta dumneavoastră o dată pe săptămână, din martie până în octombrie. Furnizarea nutrienților este și mai ușoară dacă se folosește un fertilizator cu eliberare lentă: sunt suficiente două doze de fertilizator pentru întregul sezon.

Distribuie