compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Elementele de bază
 5. Plantarea corectă
 6. Schimbarea corectă a ghiveciului: un pas simplu, care face o diferență uriașă

Cum funcționează?

Schimbarea ghiveciului: un pas simplu, care face o diferență uriașă

Plantele dumneavoastră se pot dezvolta optim doar dacă beneficiază de condiții desăvârșite. Pe lângă suficientă lumină, apă și nutrienți, protejata dumneavoastră mai are nevoie de un singur lucru înainte de toate, pentru o creștere sănătoasă: de spațiu suficient. Din păcate, această cerință este deseori ignorată. Am pregătit aici un rezumat al motivelor pentru care este atât de important să schimbați ghiveciul plantelor, precum și al modului în care puteți face acest lucru, pas cu pas.

De ce este bine să schimbați ghiveciul plantelor dumneavoastră?

 1. Când ghiveciul este plin de rădăcini sau prea mic, sistemul de rădăcini nu se mai poate dezvolta, ceea ce înseamnă că plantele dumneavoastră nu pot beneficia de o creștere optimă.
 2. Schimbarea ghiveciului îmbunătățește stabilitatea și previne creșterea unilaterală.
 3. În mod special, plantele achiziționate recent sunt deseori în ghivece care sunt prea mici, iar spațiul limitat al rădăcinilor împiedică dezvoltarea ideală a plantelor.

Când și unde ar trebui să schimbați ghiveciul plantelor dumneavoastră?

Mutarea plantelor într-un recipient mai mare la intervale de unu până la trei ani este o idee bună. În general, plantele pot fi mutate într-un alt ghiveci pe parcursul întregului an, însă, în special începutul perioadei de creștere, din februarie până în aprilie, este o perioadă foarte bună. Ar trebui să găsiți un ghiveci nou pentru plantele dumneavoastră cel târziu dacă solul este plin de rădăcini. Recipientul trebuie să fie cu 2-3 cm mai mare decât cel anterior. Diametrul trebuie să fie cu aproximativ 5-6 cm mai mare decât cel al vechiului ghiveci în cazul plantelor care nu sunt mutate într-un nou ghiveci în fiecare an. Înainte de a le muta, verificați dacă plantele dumneavoastră sunt atacate de dăunători precum afidele și păianjenii.

Ghid pas cu pas

Cum ar trebui să schimbați ghiveciul plantelor dumneavoastră?

 1. compo image

  1

  Pregătiți noul ghiveci

  Acoperiți partea inferioară a noului recipient cu pietriș, fragmente de argilă, hidrogranule sau cu ceva similar, astfel pământul nu se va scurge în exterior. Această bază îmbunătățește și aerisirea - împiedicând acumularea excesului de apă și, în consecință, putrezirea rădăcinilor.

 2. compo image

  2

  îndepărtați ghiveciul vechi

  Îndepărtați planta din ghiveciul vechi. Dacă rădăcinile s-a dezvoltat puternic, răriți-le un pic. Scurtați rădăcinile groase, dacă s-au dezvoltat prea mult, pentru a stimula creșterea plantei. Rădăcinile moarte sau putrezite trebuie îndepărtate complet.

 3. compo image

  3

  Așezați planta în noul ghiveci

  Umpleți ghiveciul cu pământ - un pământ universal sau un substrat special, adaptat nevoilor plantelor dumneavoastră. Apoi așezați planta în ghiveci și poziționați-o în așa fel încât să stea dreaptă. Umpleți recipientul cu pământ, până când acesta ajunge la 2 cm sub nivelul marginii.

 4. compo image

  4

  Udați planta

  După ce ați presat bine noul pământ, mai adăugați substrat. Este important să lăsați un spațiu de 1-2 cm între pământ și marginea ghiveciului. Acest spațiu vă ajută la udarea plantei și nu permite revărsarea apei. Așezați planta pe o tavă de scurgere rezistentă la apă sau într-un ghiveci rezistent la apă. Apoi udați bine planta cu un jet ușor de apă călduță. Udați plantele din partea inferioară a acestora, folosind o tavă de scurgere sau jardiniere.

Sfaturi pentru un pământ prea umed

Dacă pământul este prea ud, adăugați puțin nisip la suprafață și scormoniți din nou materialul. Astfel, apa se va evapora mai repede.

Alte sfaturi pentru schimbarea ghiveciului

 1. Afânați ușor pământul înainte de a-l folosi - astfel nu permiteți crearea bulgărilor de pământ și compactarea acestuia.
 2. Asigurați-vă că alegeți un recipient de dimensiunea potrivită! Dacă acesta este prea mare, plantele își consumă energia pentru a-și dezvolta rădăcinile, în detrimentul frunzelor sau al florilor..
 3. Folosiți tăvi de scurgere sau ghivece emailate, în așa fel încât să nu permită pătrunderea apei. .

Distribuie