compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Elementele de bază
 5. Solul și compostul
 6. Tot ce trebuie să știți despre pământul pentru ghiveci

Tot ce trebuie să știți despre pământul pentru ghiveci

Sunt numeroase tipuri de pământ pentru ghiveci. Însă știți care este cel mai potrivit pentru plantele dumneavoastră? Aflați aici ce trebuie să rețineți atunci când îl cumpărați și motivul pentru care nu toate tipurile de pământ sunt la fel.

Care sunt elementele constituente ale pământului?

Pentru că fiecare plantă are necesități individuale, diferitele tipuri de pământ pentru ghiveci, cunoscut și sub denumirea de substraturi, conțin combinații diferite de ingrediente. Aceasta înseamnă că tipurile de pământ pentru ghiveci pot să aibă diferite proprietăți. Acestea se împart în proprietăți fizice, biologice și chimice.

Proprietăți fizice

 • Structură și stabilitate
 • Volumul porilor
 • Capacitatea de retenție a apei
 • Capacitatea de aerisire

Proprietăți biologice

 • Fără dăunători
 • Fără semințe de buruieni sau cu conținut scăzut de semințe de buruieni
 • Fără organisme patogene

Proprietăți chimice

 • valoarea pH-ului
 • Conținutul de sare
 • Conținutul de nutrienți
 • Retenție

Proprietățile fizice și chimice sunt determinate de substratul de bază al pământului pentru ghiveci; acesta poate fi compost, humus sau turbă, de exemplu. Adăugarea oricăror alte substanțe, de exemplu minerale din lut, nisip cuarț sau perlită poate îmbunătăți proprietățile acestuia și le poate adapta la nevoile diferitelor plante. Proprietățile chimice depind și de formulă. De exemplu, calcarul reglează valoarea pH-ului, în timp ce fertilizatoarele le furnizează plantelor nutrienți pe termen lung. Așadar, asigurați-vă că sunteți atent la compoziția pământului pentru ghiveci atunci când îl cumpărați.  

compo image

De ce este atât de important modul în care alegeți pământul pentru ghiveci?

Pământul pentru ghiveci acționează ca un fel de cameră de zi pentru planta dumneavoastră. Ce faceți când doriți să vă simțiți ca acasă între patru pereți? Ar trebui să fie suficient spațiu și destule opțiuni pentru a vă relaxa și nu ar trebui să fie nici prea rece, nici prea cald. Același lucru este valabil în cazul substraturilor: Acestea susțin rădăcinile și asigură stabilitatea plantei. De asemenea, stochează apă și nutrienți și au suficiente goluri de aer pentru a se asigura circulația aerului în jurul rădăcinilor.

Cum pot identifica pământul de ghiveci de înaltă calitate?

Pământul bun pentru ghiveci conține nutrienți suficienți, care sunt adaptați diferitelor tipuri de plante și un fertilizator de bază, care acoperă necesarul de nutrienți pentru primele câteva săptămâni. Un alt semn al calității este reprezentat de valoarea pH-ului: Nutrienții din sol pot fi absorbiți de plante doar dacă valoarea pH-ului este corectă. Acordați atenție consistenței solului: Substraturile de înaltă calitate sunt amestecate uniform și sunt fărâmițate în particule libere, dar stabile la atingere. Cel puțin un test al mirosului poate fi util - pământul bun miroase ca pământul dintr-o pădure și nu trebuie să aibă un miros urât sau stătut.

Sfat

Majoritatea plantelor preferă tipurile de pământ cu o valoare a pH-ului cuprinsă între 5,5 și 6,5. Însă plantele acidofile (merișorul, coacăzul, rododendronul) cresc doar într-un strat sau în ghivece de plante cu un pământ acid (valoarea pH-ului este cuprinsă între 4 și 5).

compo image

Ce este atât de special la tipurile de pământ pentru ghiveci de la COMPO?

În 1956, s-a comercializat pentru prima oară pământ de ghiveci într-un ambalaj ușor de folosit de către consumator și aceasta este gama cea mai bine-cunoscută și în prezent, pământul nostru pentru ghiveci: COMPO SANA®. Compoziția sa este adaptată cu precizie la nevoile plantelor și conține tot ceea ce este necesar pentru o creștere sănătoasă. Datorită formulei îmbunătățite și datorită unui amestec special de micronutrienți, unele dintre substraturile noastre asigură nutrienții necesari plantelor timp de până la 12 săptămâni. Verificările riguroase efectuate de Institutul de Investigații și Cercetare în Agricultură de pe lângă Camera de Agricultură (LUFA) și managementul calității cu certificare ISO DIN garantează calitatea pământului pentru ghiveci de la COMPO, aceasta fiind în mod constant una ridicată.

În paranteză fie spus, toate tipurile noastre de pământ au fost certificate de fundația „Turbă produsă în mod responsabil”. Această organizație europeană a instituit un sistem de certificare transparent pentru recoltarea responsabilă a turbei. Acest sistem include criterii stricte referitoare la selecția locației, la recoltarea turbei și la utilizarea ulterioară a terenului.

Cum pot evita să folosesc turba în grădina mea?

Dacă preferați să folosiți alternative la pământul pentru ghiveci cu conținut de turbă, acum puteți face lucrul acesta cu conștiința curată. Turba este o componentă valoroasă pentru plante, aceasta este înlocuită de humus din scoarță naturală, compost, fibre de cocos sau din lemn. Materialele naturale sprijină, de asemenea, creșterea sănătoasă.

Schimbarea corectă a ghiveciului

Pe lângă lumină suficientă, apă și nutrienți, plantele au nevoie în mod predominant de suficient spațiu. Aflați de ce este atât de important să schimbați ghiveciul plantelor, precum și al modului în care puteți face acest lucru.

citiți mai multe

Distribuie