compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Elementele de bază
  5. Udarea
  6. Udarea corectă a plantelor

Elementele de bază

Udarea plantelor de la A la Z.

Plantelor li se face sete, la fel ca dumneavoastră! Însă intensitatea și frecvența udării lor depinde de numeroși factori, constituind de multe ori o sursă de incertitudine. Indiferent că este vorba de plantele de interior, de balcon, din ghivece sau de gazon, fiecare plantă are diferite nevoi. Vă vom dezvălui cele mai importante reguli de bază pentru a veni în ajutorul dumneavoastră în ceea ce privește udarea acestora.

compo image

Udarea corectă a plantelor de interior

Preveniți acumularea excesului de apă

În general, sunt valabile următoarele recomandări: E mai bine să uzi mai puțin decât mai mult! Plantele uscate pot fi de cele mai multe ori salvate, însă în cazul plantelor cu rădăcini putrezite, este prea târziu.

Cunoașteți originea și locația

Atunci când udați o plantă, trebuie să aveți în vedere originea și locația acesteia: Colega dumneavoastră cu frunze verzi poate gestiona diferite cantități de apă, în funcție de zona din care provine. Cel mai bine este să întrebați direct comerciantul atunci când o achiziționați. În ceea ce privește locul în care le așezați în casa dumneavoastră, rețineți că plantele din locurile calde, care stau direct în lumina soarelui, au nevoie de mai multă apă.

Acordați atenție tipului frunzei

Plantele cu frunze mari necesită în general mai multă apă decât plantele cu o suprafață mai mică a frunzelor. Același lucru este valabil în cazul suprafețelor nervurate sau neuniforme ale frunzelor. Însă frunzele groase, cărnoase, pot stoca bine apa și, prin urmare, trebuie udate mai puțin.

Gândiți-vă la ciclul vegetativ

Când o plantă crește (de obicei pe timpul verii), are nevoie de o mulțime de nutrienți și de suficientă umiditate pentru a forma noi frunze și flori. Când temperaturile scad, multe plante intră într-o perioadă de repaus, în care au nevoie de mi puțină apă și de mai puțini nutrienți.

Selectați un ghiveci de dimensiune corespunzătoare și din materialul potrivit

Plantele mici, dacă sunt așezate în ghivece mari, pot stoca apă pe o perioadă mai lungă de timp și, prin urmare, trebuie udate mai rar. Însă plantele mari care au puțin spațiu în ghiveci trebuie să fie udate mai intens și, în mod ideal, trebuie să fie plantate într-un ghiveci cu 2-4 cm mai mare, cât mai curând posibil. Plantele din ghivece de lut sau de teracotă au nevoie de mult mai multă umiditate decât cele din ghivece de plastic, întrucât și lutul stochează apa și o eliberează în pământ. Ghivecele de plastic nu stochează apa, așadar plantele din acestea trebuie udate mai puțin.

Bazați-vă pe elementele tehnice

De obicei, este dificil să vă dați seama dacă plantele trebuie sau nu să fie udate daca verificați pământul. Suprafața se usucă de multe ori mai rapid, însă, dedesubt, încă mai este umed. Așadar, dacă suprafața pare mai deschisă la culoare la scurt timp după udare, aceasta nu înseamnă neapărat că trebuie să fie udată din nou. Folosiți bine-cunoscutul truc al verificării pământului cu degetul: Apăsați cu degetul în pământ suficient de adânc pentru a putea testa dacă este încă suficient de umed. Deși acesta este un sfat practic, este și incorect, întrucât, folosind această metodă, se poate testa doar suprafața solului. Un higrometru poate determina necesarul de apă direct la rădăcină.

compo image

Udarea corespunzătoare a plantelor de balcon și din ghivece

Udați plantele cu grijă

Prea multă umiditate determină putrezirea rădăcinilor, ceea ce înseamnă că planta nu mai absoarbe nutrienți și nu se poate dezvolta corespunzător. Însă prea puțină apă îi afectează capacitatea de a forma flori, ceea ce înseamnă că planta dumneavoastră va avea frunzele maronii și ofilite. În general, este mai bine să udați generos decât să udați în cantități mici în mod regulat.

Când este bine să udați plantele

Cea mai bună perioadă pentru udarea plantelor este dimineața sau seara. Dacă este prea cald la prânz, frunzele care rămân ude în mod accidental se pot arde de la soare. În plus, o cantitate inutilă de apă folosită pentru irigare se evaporă înainte de a putea fi absorbită de plante. În paranteză fie supus, plantele de pe partea nordică a clădirii au nevoie de mult mai puțină apă decât cele îndreptate către sud.

Udarea corectă este esențială

Nu uitați că plantele dumneavoastră sunt niște suflete sensibile! Apa de la robinet nu trebuie să fie prea rece sau calcaroasă. În zonele cu apă dură, este recomandabil ca plantele de pe terasă și de pe balcon să fie udate cu apă de ploaie - acest lucru face bine atât plantelor, cât și mediului înconjurător!

compo image

Udarea corectă a gazonului

Udarea gazonului este o treabă mult mai grea decât ar părea. Multe persoane pasionate de grădinărit întâmpină dificultăți în găsirea unui moment potrivit pentru udarea gazonului, precum și a cantității adecvate de apă pe care să o folosească Sunt persoane care chiar abandonează complet udarea gazonului. Însă udarea regulată face parte din îngrijirea gazonului - mai ales când temperaturile sunt ridicate.

Cel mai bun moment pentru udare

Cel mai bun moment din zi în care vă puteți uda gazonul este dimineața sau seara. Soarele arzător de la orele prânzului ar interacționa cu apa și ar arde gazonul, creând pete maro inestetice. De asemenea, o mare parte din apă s-ar evapora.

Factorii care influențează cantitatea de apă

În funcție de condițiile de sol, de temperatura și de umiditatea aerului, un metru pătrat de gazon pierde în medie patru litri de apă pe zi din cauza evaporării de pe timpul verii. Dacă în apropiere cresc copaci, arbuști sau tufe mari, care atrag apa din sol, necesarul de apă va fi și mai mare decât în cazul spațiilor deschise. Cum rădăcinile ierbii au o adâncime de doar 15 cm în sol, acestea se confruntă rapid cu lipsa apei necesare pentru o creștere adecvată. Este important ca zona din jurul rădăcinilor să fie complet îmbibată. Pentru aceasta, sunt necesare cantități diferite de apă, în funcție de starea solului.

De cât de multă apă are nevoie gazonul dumneavoastră

Dacă solurile mai ușoare și nisipoase au nevoie de aproximativ 10-15 litri pe metru pătrat o dată la trei-patru zile în perioadele secetoase, solurile argilo-nisipoase și cele argiloase trebuie să fie udate cam o dată pe săptămână, cu 15-20 de litri pe metru pătrat. Dacă udați o cantitate mică în fiecare zi, rădăcinile vor extrage apa din straturile mai profunde ale solului. Dacă nu este udată o perioadă mai lungă de timp, suprafața gazonului se usucă foarte repede. Din acest motiv, este mai bine ca rădăcinile să fie mai adânci, astfel încât să absoarbă apa de acolo.

Sfat

Gazonul nu trebuie udat după scoaterea buruienilor, pentru că, astfel, buruienile pot crește la loc. Însă după însămânțare acesta trebuie udat de mai multe ori pe zi cu un jet blând de apă, timp de două-trei săptămâni.

compo image

Cum vă puteți da seama dacă trebuie udat gazonul

Este mai bine să începeți să udați gazonul prea devreme decât prea târziu: Dacă așteptați până când daunele cauzate de uscăciune sunt vizibile, va fi dificil să transformați suprafața pârjolită înapoi într-un covor verde. Așadar, udați gazonul în mod regulat - chiar dacă este încă verde. Este momentul să îl udați dacă primele frunze se moleșesc, iar iarba nu se ridică după ce pășiți pe ea.

Recomandări de bază privind pământul pentru ghivece

Pe lângă udare, pentru a crește frumos, plantele au nevoie și de un pământ bun pentru ghivece. Aflați aici tot ce trebuie să știți despre pământul pentru ghivece.

citiți mai multe

Distribuie