compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Inspirație
  4. Din grădină pe masă
  5. Flori comestibile: Varietate colorată la gătit

Flori comestibile: Varietate colorată la gătit

Trandafirul, nasturtium sau panseluța - multe dintre florile colorate din grădina noastră nu doar arată foarte bine, ci sunt și comestibile și pot adăuga p notă decorativă unor salate sau deserturi. În acest articol, vă vom arăta care dintre aceste frumuseți comestibile adaugă și aromă și cum vă puteți încânta oaspeții la următoarea petrecere organizată în grădină.

compo image

Planta cățărătoare sănătoasă

Nasturtium

Florile de nasturtium, de un galben-portocaliu vibrant sunt printre cele mai cunoscute flori comestibile, întrucât aceste adaugă varietate și culoare preparatului prin aroma lor aromată către ușor picantă, fiind, de asemenea, extrem de sănătoase. Planta cățărătoare poate fi cultivată în principal în grădini și pe balcoane. În funcție de condițiile de vreme, florile de nasturtium apar în perioada iunie-octombrie și trebuie culese chiar înainte de preparare, altfel acestea se ofilesc repede.

Florile mari și vibrante reprezentă un ingrediente suplimentar deosebit pentru salate, însă se potrivesc foarte bine și pe pâine sau cu supe, cu brânză cu verdeață și cu unt cu verdeață.

Mai puțin înseamnă mai mult când este vorba de nasturtium

Când utilizați nasturtium, aveți grijă să nu adăugați prea mult, pentru că aroma picantă a florilor nu este potrivită pentru toate preparatele și poate ajunge să domine gustul.

compo image

O plantă frumoasă și dulce

Panseluțele

Ne-am obișnuit cu florile dulci ale panseluței în vitrinele cofetăriilor, pentru că aceste flori colorate sunt folosite deseori ca decor natural pentru brioșe și torturi de nuntă. Planta perenă, care se înmulțește prin auto-însămânțare în locuri neobișnuite, inclusiv între pietrele din pavaj și pe suprafețele cu pietriș, este foarte nepretențioasă în grădini. Cel mai bine este să culegeți florile de pe plantă chiar înainte de a le consuma, pentru că se ofilesc repede și își pierd aroma.

Pe lângă decorarea prăjiturilor, florile pot fi folosite pe fursecurile de casă, cu puțin gălbenuș de ou. Panseluțele se folosesc în salate pentru a crea combinații interesante sau pur și simplu pentru a decora marginea farfuriilor. Panseluțele uscate se folosesc și ele la ceaiuri sau în amestecuri de plante.

Pentru a glasa florile, așezați-le în albuș de ou bătut spumă - astfel se vor păstra timp de câteva zile - și presărați-le cu puțin zahăr granulat sau praf. După aceea, lăsați florile glasate să se usuce timp de câteva ore.

compo image

Mai mult decât ornamente

Trandafiri parfumați

Trandafirii se găsesc deseori gata preparați în produse cu sare și piper, în amestecuri de plante sau ca produse crude, în formă uscată pentru a fi consumate. Dacă doriți să folosiți petale de trandafir la gătit, rețineți că nu toate tipurile de trandafir sunt comestibile. Bujorii, trandafirii Crăciunului și nalbele fac parte dintr-un cu totul alt gen de plante și pot fi chiar otrăvitoare. Cu toate acestea, toți trandafirii sălbatici și de grădină sunt comestibili. Dacă vi se pare prea vag, puteți căuta trandafirul gourmet Rosella, acest gen a fost cultivat în mod special pentru consum și poate fi ținut în ghiveci pe pervaz sau în jardiniere.

Petalele trandafirilor sunt foarte potrivite și în băuturi: În combinație cu un aperitiv franțuzesc pe bază de vin, în limonade sau sub formă de sirop. O variație de iarnă este reprezentată de clasicul ceai de petale de trandafir, cunoscut pentru aroma sa deosebit de intensă

Chiar și apa minerală devine irezistibilă

Dacă doriți să le oferiți oaspeților dumneavoastră ceva special la următoarea petrecere în grădină, petalele comestibile pot fi și congelate sub forma unor cuburi de gheață, pentru a da o notă specială băuturilor.

compo image

Amintirea copilăriei în natură

Flori de câmp sălbatice

Iar dacă nu aveți grădină sau balcon, nu este nevoie să renunțați să folosiți flori proaspete la gătit - puteți consuma și anumite flori sălbatice. Majoritatea oamenilor au gustat margarete la un moment dat în copilărie și au fost surprinși să contate că floarea acestora are un gust asemănător morcovilor. Florile sunt un ingredient apreciat mai ales în salatele de legume crude, fiind delicioase și în brânza cu verdeață, pe pâinea cu unt sau ușor prăjite în ulei.

Păpădia este o altă floare de câmp comestibilă Aceasta are un gust aromat, de plante, fiind comercializată în principal ca ceai, fiind util pentru combaterea problemelor cu stomacul și a celor intestinale. În plus, florile galbene pot fi fierte până se obține miere de păpădie sau pot fi transformate în hem și în sirop Asemenea multor alte ierburi de grădină, păpădia este potrivită și pentru salate, sosuri cu verdeață și unt.

Cultivarea ierburilor aromatice acasă

Plantele aromatice crescute acasă sunt fantastice pentru condimentarea mâncărurilor dumneavoastră. De fapt, ierburile pot fi folosite nu doar pentru a condimenta, ci pot constitui chiar garnitura. Aflați aici cum se cresc plantele aromatice.

citiți mai multe

Distribuie