compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Elementele de bază
  5. Plantarea corectă
  6. Perioada Sfinților de Gheață - temuta perioadă a înghețurilor târzii

Ce se află la baza fenomenului meteorologic

Perioada Sfinților de Gheață : Vechile tradiții de la țară

Nu există credință care să le dea grădinarilor mai mult de furcă decât înghețurile târzii. Indiferent că este vorba de fructe, legume sau fructe: Dacă vreți să vă protejați de înghețurile târzii, mai bine așteptați cu însămânțarea până la finalul lunii mai. Ce spune această tradiție? Aflați din acest articol ce stă la baza acestuia și de unde vine numele său.

compo image

Temutele înghețuri târzii.

Imediat ce apar primele raze de soare din luna aprilie, gândul de a planta, semăna și de a schimba ghivecele nu ne dă pace. Trebuie totuși să fim atenți: Datele climatice pe termen lung demonstrează că pericolul înghețurilor de noapte în general nu trece decât la finalul lunii mai. Grădinarii pasionați care se grăbesc riscă să piardă plantele semănate cu grijă, chiar și cele pregătite de peste iarnă. Din punct de vedere meteorologic, înghețurile târzii sunt provocate de diferențele semnificative de temperatură dintre Europa Centrală și regiunile de coastă din această perioadă a anului. În partea nordică, apar zone cu presiune joasă, în timp ce zona de continent se încălzește mult mai rapid decât regiunile de coastă. Acestea atrag aerul cald care, la rândul său, împinge fluxurile de aer foarte rece din regiunile polare către zona continentală. După câteva săptămâni de temperaturi blânde, zăpada poate să reapară brusc în grădinile noastre. Datele din calendar au un rol pur orientativ; în prezent, agricultori și grădinarii se pot baza în general pe prognozele meteo. De fapt, înghețurile târzii din Europa Centrală au apărut mult mai des și au fost mult mai dure în secolul XIX și XX; iată un lucru care poate fi atribuit cel mai probabil încălzirii globale.  

Termenul „Sfinții de gheață”

Denumirea „Sfinții de gheață” provine din limbajul folosit în mod curent. Acesta nu se referă doar a zilele din calendar legate de însămânțare, ci și la zilele comemorative închinate episcopilor și martirilor catolici: Mamertus (11 mai), Pancras (12 mai), Servatius (13 mai), Bonifatius (14 mai) și Sofia (15 mai). Întrucât temutele înghețuri târzii aveau loc în zilele comemorative, acestea sunt denumite în mod tradițional „Sfinții de gheață”.

Principala trăsătură a acestei date

Vechea credință pornește din vremuri vechi, de dinainte de reforma calendarului din 1582, care a implicat eliminarea a zece zile din calendar. Cum zilele comemorative au rămas în calendar așa cum au fost dintotdeauna, fenomenul meteorologi ar trebui amânat cam cu tot atâtea zile în calendarele noastre actuale - prin urmare, zilele de îngheț ar putea fi preconizate între 21 și 25 mai. De asemenea, zilele Sfinților de gheață variază de la o regiune la alta. Dacă în nordul Germaniei acestea sunt între 11 și 13 mai, în sud acestea nu încep decât la 12 mai și se încheie la 15 mai. Vechea credință este întâlnită și în alte țări europene. În general, sfatul nostru este următorul: Este mai bine să nu vă bazați prea mult pe perioada Sfinților de gheață și să fiți cu ochii pe prognoza meteo înainte de a semăna plantele afară. În fond și la urma urmelor, vremea este și rămâne previzibilă doar pe termen scurt.

Distribuie