compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Elementele de bază
  5. Plantarea corectă
  6. Plantarea corectă pe înțelesul tuturor

Elementele de bază

Plantarea corectă pe înțelesul tuturor

Solul perfect pentru grădină este cel cu care se lucrează ușor și care emană un miros plăcut, pământos. Amestecul fărâmicios de nisip, argilă și humus conține, de asemenea, o mulțime de nutrienți importanți, absoarbe apa de ploaie și poate drena apa în exces, creând baza pentru o creștere sănătoasă a plantei și pentru o abundență florală plină de culoare. Din păcate, nu toate solurile de grădină îndeplinesc aceste cerințe. Însă, cu puțină îndrumare, puteți schimba acest lucru. Vă vom arăta cum puteți semăna plante noi în grădina dumneavoastră și cum puteți crea o oază verde, pas cu pas, indiferent de calitatea solului.

compo image

Momentul potrivit din an pentru plantare

Cea mai bună perioadă în care puteți planta foioase, conifere și pomi fructiferi este în intervalul septembrie-noiembrie. În această perioadă, solul încă este cald și oferă umiditate naturală. Dacă alegeți soiuri care se plantează primăvara, procedați în felul următor: Așezați plantele cu rădăcini balotate în pământ în lunile martie-aprilie, iar pe cele cu rădăcini goale până la finalul lunii mai. Vă recomandăm să efectuați fertilizarea în două luni de la plantare, pentru a vă asigura că plantele dumneavoastră primesc suficienți nutrienți. Deși puteți pune plante lemnoase în ghivece pe tot parcursul anului, cea mai bună perioadă este în martie-iunie deoarece aceasta este caracterizată prin temperaturi moderate.  

compo image

Cum să alegeți solul potrivit pentru plantele dumneavoastră

Pentru a avea parte de un început bun, plantele au nevoie de un sol fărâmicios, bine aerisit, cu o capacitate echilibrată de retenție a apei în sol (fără exces de apă în sol)!). Așadar, asigurați-vă că fărâmițați stratul superior compactat al solului de fiecare dată când realizați o nouă plantare.
În ceea ce privește gropile de plantare, o idee bună este să folosiți un sol special pentru plantare, bogat în nutrienți. Acest lucru este valabil și în cazul solurilor nisipoase. Solul special reține apa mai mult timp și reduce percolarea nutrienților.

Pregătirea pentru plantare

Pentru a le oferi plantelor dumneavoastră condiții optime pentru o creștere viguroasă, mai trebuie să parcurgeți doi pași până să ajungeți efectiv la plantare:

  1. Așezați plantele lemnoase cu rădăcini goale într-o găleată plină cu apă timp de câteva ore înainte de a le planta. De asemenea, plantele cu rădăcini balotate trebuie scufundate în apă, iar cele din ghivece trebuie udate din abundență. Plantele cu rădăcini goale sunt în mod special predispuse uscării și trebuie să fie bine udate înainte de plantare.
  2. Curățați toate rădăcinile deteriorate și înnodate ale plantelor lemnoase cu rădăcini goale, folosind foarfeci ascuțite de grădină pentru a tăia câțiva centimetri din acestea. Astfel, rădăcinile fibroase albe, importante pentru absorbția nutrienților, se vor putea dezvolta mai bine ulterior.
compo image

Oferiți-le plantelor dumneavoastră un nou cămin: plantarea

În cazul plantelor cu rădăcini balotate, diametrul gropii pe care o săpați trebuie să fie cel puțin de două ori mai mare decât baloturile în sine. Fărâmițați suprafața solului din groapa de plantare până la adâncimea unei cazmale, dacă este posibil, și încorporați primul strat de sol fertil. Amestecați apoi pământ săpat de la suprafață cu pământ scos din adâncime (o parte pământ de suprafață și două părți pământ din adâncime) și umpleți. Dacă doriți să accelerați creșterea plantei, puteți adăuga în pământ produse pentru întărirea sistemului radicular.

În continuare vă oferim îndrumări în ceea ce privește plantele cu rădăcini goale: Umpleți ușor groapa cu pământul pregătit și mențineți planta ridicată la câțiva centimetri. Scuturați ușor planta în sus și în jos, astfel încât pământul să se așeze uniform în jurul rădăcinilor. Apoi tasați pământul din jurul ei.

Sprijin pentru plante, chiar de la început

Pomii tineri, precum și arbuștii înalți și mari, au deseori nevoie de un sprijin suplimentar în perioada de creștere. Așadar, legați de la bun început plantele de un arac așezat vertical în sol.

Udare optimă

Faceți o bordură înaltă de aproximativ 10 cm în jurul gropii săpate, pentru a permite udarea. Astfel vă veți asigura că plantele dumneavoastră au parte de cel mai bun aport de apă. După plantare, este important să udați bine, pentru a închide spațiile goale dintre sol și rădăcini.

Distribuie