compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Plantele de balcon și la ghiveci
  5. Cum să aveți grijă de plantele de pe balcon și de cele din ghivece așa cum trebuie

Cum să aveți grijă de plantele de pe balcon și de cele din ghivece așa cum trebuie

Imediat ce încep să apară primele raze de soare, balcoanele și terasele devin un al doilea cămin pentru mulți dintre noi. Fiecare zonă în aer liber devine o oază verde cu plante cu flori magnifice așezate în curii, coșuri sau ghivece. Însă acest ornament voi are nevoie și de îngrijire. Iată șapte sfaturi care vă vor ajuta să păstrați plantele de balcon și pe cele din ghivece frumoase pe o perioadă îndelungată.

compo image

Sfatul nr. 1

Găsiți locul perfect pentru planta dumneavoastră!

Fiecare plantă are proprietăți și preferințe diferite. Înainte de a începe să plantați, ar trebui să vă faceți o idee despre condițiile de lumină și de temperatură din balconul dumneavoastră: Balconul dumneavoastră este umbrit și răcoros pe timpul zilei? Ce zone ale balconului dumneavoastră sunt mai însorite? În cazul în care cunoașteți aceste elemente, aflați care sunt cerințele speciale ale plantelor. Selectați plantele pentru locația potrivită și nu invers!

compo image
Quotemark

Asigurați-vă că aveți „lumina potrivită”

Deși multe plante se pot adapta condițiilor existente, în general este valabil următorul lucru: Cu cât sunt mai bune condițiile efective de lumină în locul în care este păstrată planta, cu atât mai bună este creșterea acesteia.  

René Wadas, „Doctorul plantelor”

Sfatul nr. 2

Alegerea momentului potrivit este foarte importantă: Alegeți cea mai bună perioadă pentru plantare

Răbdarea este răsplătită - lucrul acesta este adevărat mai ales în cazul grădinarilor! Cutiile, ghivecele și tăvile pentru balcoane și terase se plantează în mod normal după perioada Sfinților de gheață (10-15 mai). Dacă nu puteți aștepta și doriți să vă pregătiți jardinierele mai devreme, fiți cu ochii pe prognoza meteo și acoperiți florile din balconul dumneavoastră cu un material nețesut sau așezați-le lângă zidul clădirii pentru a le proteja în caz de risc de îngheț.

compo image

Sfatul nr. 3

Asigurați-vă că planta este stabilă - cu pământul potrivit pentru ghiveci

În afară de lumină, căldură și aer, plantele dumneavoastră au nevoie în mod special de un lucru pentru a crește frumos: de un pământ bun. Acesta susține rădăcinile, menține planta într-o poziție bună și stochează apa și nutrienții. Plantele de balcon și din ghivece se dezvoltă cel mai bine doar în substraturi ușoare și bine aerate. Un pământ de ghiveci de bună calitate trebuie să conțină, de asemenea, un fertilizator de bază, adaptat plantelor, îndeplinind cerințele în materie de nutrienți în primele câteva săptămâni. Gama noastră include o varietate de tipuri de pământ pentru ghivece - fiecare dintre acestea fiind adaptat cerințelor specifice ale plantelor. Valoarea pH-ului este o calitate importantă a pământului pentru ghivece, pentru că nutrienții din pământ pot fi absorbiți de plante doar la valoarea corectă a pH-ului. De asemenea, acesta are un impact asupra activității formelor de viață din pământ și asupra rezistenței la boli. Majoritatea plantelor preferă tipurile de pământ cu o valoare a pH-ului cuprinsă între 5,5 și 6,5. Puteți determina chiar dumneavoastră valoarea, folosind benzi de testare a pH-ului, sau puteți solicita o analiză la un magazin de bricolaj sau la un centru de grădinărit.

Citiți mai multe
compo image

Sfatul nr. 4

Adaptați udarea la nevoile plantelor dumneavoastră

Intensitatea și frecvența de udare a plantelor depinde de numeroși factori. Sunt valabile următoarele lucruri: Este mai bine să udați prea puțin decât prea mult! Un test simplu cu degetul vă va ajuta să vă dați seama care este cantitatea corectă. Cel mai bine este să udați plantele dimineața sau seara, folosind apă de ploaie - apa de la robinet este de multe ori prea rece și dură. Plantele de pe partea nordică a clădirii în general trebuie să fie udate mai puțin decât plantele îndreptate către sud. Același lucru este valabil pentru plantele din ghivece de plastic. Plantele din ghivece de lut sau de teracotă au nevoie de mult mai multă apă, pentru că lutul stochează apă, aceasta evaporându-se apoi pur și simplu sau uneori fiind eliberată înapoi în sol.

citiți mai multe
compo image

Sfatul nr. 5

Răsfățați-vă în mod regulat plantele cu o doză suplimentară de nutrienți.

O plantă are nevoie de nutrienți în mod regulat pentru a crește și pentru a se dezvolta. În natură, acest echilibru al nutrienților este asigurat chiar de plantă într-o anumită măsură: Nutrienții care hrănesc plantele se formează când plantele moarte sunt descompuse de organismele din sol. Însă acest ciclu biologic este întrerupt la plantele de pe balcon și din ghivece. Pentru a preveni simptomele unor deficiențe, vă recomandăm să vă fertilizați și dumneavoastră plantele. În funcție de preferințe, puteți folosi fertilizatori lichizi/ cu eliberare lentă, sau îngrășăminte baton.

Sfatul nr. 6

Țineți la distanță bolile și dăunătorii

Încrederea este bună, dar e mai bine să verificați: Verificați plantele în mod regulat pentru a depista eventualii dăunători și eventualele boli. Afidele, păianjenii, musculițele albe, precum și altele, au tendința de a apărea în adevărate colonii. Însă nu este întotdeauna ușor să le identificați, pentru că sunt minuscule și de multe ori stau sub frunze. Cu cât reușiți să identificați mai repede aceste creaturi, cu atât mai curând puteți lua măsurile necesare. Verificați dacă sunt locuri lipicioase, frunze galbene sau pete pe frunze. Puteți preveni bolile fungice dacă îndepărtați în mod regulat florile uscate și frunzele ofilite. Plantele afectate trebuie mai întâi să fie izolate, pentru ca dăunătorii să nu ajungă la alte plante. Asigurați-vă că este loc suficient între plante. Nu le plantați prea apropiate între ele, Astfel, plantele se pot usca după ploaie sau după ce au fost udate și se reduc semnificativ șansele ca acestea să fie infectate cu ciuperci.

Sfatul nr. 7

Pregătiți-vă plantele pentru iarnă

Pentru a proteja plantele dumneavoastră de balcon și din ghivece de îngheț, așezați-le în încăperi luminoase și răcoroase pe timpul iernii, de exemplu în casa scării sau în pivniță. Temperatura ideală este de 5-12°C: este important ca aceasta să nu depășească niciodată 15°C. Se recomandă aerisirea regulată a încăperii și udarea cu măsură a plantelor - astfel se previne apariția prematură a unor lăstari slabi, precum și a bolilor.

Distribuie

compo image

COMPO. Plante frumoase pur şi simplu

Află mai multe despre firma noastră