compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Gazonul
 5. Fertilizarea și combaterea buruienilor
 6. Fertilizarea gazonului pe înțelesul tuturor: Sfaturi și trucuri pentru gazonul dumneavoastră

Fertilizarea gazonului pe înțelesul tuturor

Doar un gazon sănătos este cu adevărat frumos. Aceasta este una dintre zonele din grădină cu cele mai mari cerințe în materie de nutrienți. Nu este deloc surprinzător: acesta trebuie să facă față multor lucruri și trebuie să reziste când copiii se joacă, pentru petrecerile organizate în grădină, mușchilor și buruienilor, precum și diferitelor condiții de vreme. Iar acest lucru este posibil doar dacă primește în mod regulat nutrienți sub formă de fertilizator. Vă vom arăta ce trebuie reținut la fertilizarea gazonului.

De ce să fertilizați gazonul în mod regulat?

Dacă tundeți gazonul și îndepărtați iarba tăiată, nutrienții sunt extrași în mod continuu din sol. Imediat după ce o tundeți, iarba are nevoie de mult azot, de fosfați, de potasiu, magneziu, fier și oligoelemente pentru a crește. Altfel, culoarea acesteia va ajunge să se estompeze și va crește tot mai puțină iarbă. Puteți echilibra acest lucru cu o fertilizare echilibrată. Dacă folosiți o mașină de tun cu funcție de mulcire, gazonul dumneavoastră are nevoie de mai puțin fertilizator, pentru că iarba tăiată care rămâne la suprafață se descompune în timp, iar nutrienții din aceasta sunt refolosiți.

Gazonul are nevoie de calcar

Diferite aspecte determină scăderea valorii pH-ului solului în timp. Dacă acesta este prea scăzut (sub 5,5), iarba nu mai primește suficienți nutrienți. Tratarea acestuia în mod regulat cu calcar, o dată la doi-trei ani, este utilă în acest caz.

Care este cel mai bun moment pentru fertilizarea gazonului?

Pentru a vă asigura că aveți în permanență un gazon sănătos, este important să adăugați în mod regulat nutrienți pe tot parcursul anului. Prima dată trebuie să fertilizați primăvara. Cel mai bine este să utilizați unul dintre fertilizatorii noștri cu eliberare lentă, care va furniza covorului dumneavoastră verde toți nutrienții importanți, timp de până la șase luni. Ce este atât de special la aceștia? Nutrienții sunt eliberați după cum este necesar, în funcție de condițiile de vreme (temperatură și umiditate). Eliberarea controlată a azotului înseamnă că fertilizatorii noștri pentru gazon mențin și apa freatică. Dacă optați pentru un produs cu perioadă mai scurtă de eliberare, fertilizați încă o dată vara. Gazonul își primește aportul final de nutrienți toamna. Folosiți un fertilizator special de toamnă pentru gazon, cu un conținut ridicat de potasiu. Acest lucru întărește iarba și o face mai rezistentă.

Cum se face

Fertilizarea gazonului dumneavoastră în trei pași.

 1. compo image

  1

  Împrăștiați fertilizatorul

  Împrăștiați fertilizatorul de preferință pe un gazon uscat, cu mâna sau cu un dispozitiv de împrăștiere a fertilizatorului. Notă: Aveți grijă să nu îl împrăștiați neuniform, altfel doza va fi prea mare, lucru care poate dăuna gazonului.

 2. compo image

  2

  Udați gazonul

  După aceasta, gazonul trebuie udat temeinic o dată sau de două ori pe săptămână, timp de cel puțin 20 de minute. Este mai bine să udați temeinic de două ori pe săptămână decât să udați în cantități mici și des, pentru că astfel gazonul își va putea forma rădăcini mai adânci, care îl fac să reziste bine în condiții de secetă.

 3. compo image

  3

  Tundeți gazonul

  Nu tundeți gazonul la mai puțin de 4-5 cm. Cu cât sunt mai înalte firele, cu atât se produce mai multă fotosinteză - și cu atât este mai verde gazonul dumneavoastră. În principiu, nu îl tăiați niciodată cu mai mult de o treime, ca să nu slăbiți gazonul.

Știați că?

Un gazon sănătos nu doar arată bine, ci îndeplinește și funcții importante: Un gazon sănătos de 250 m² acoperă necesarul zilnic de oxigen al unei familii de patru persoane în perioada sa de creștere!

Distribuie