compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Gazonul
  5. Planificare și îngrijire
  6. Tunderea gazonului: Cele mai bune sfaturi și trucuri

Îngrijirea gazonului

Tunderea gazonului: Cele mai bune sfaturi și trucuri pentru un gazon sănătos

Un gazon de un verde intens, proaspăt tuns, nu este doar o adevărată bucurie pentru ochi, dar tunderea regulată a acestuia este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru covorul dumneavoastră verde. Tăierea regulată a acestuia permite ramificarea și dezvoltarea ierbii pe lățime - astfel, iarba devine foarte densă și rezistentă la mușchi și la buruieni.

Când și cât de des trebuie să vă tundeți gazonul.

În principiu, vă recomandăm să tundeți gazonul o dată pe săptămână în perioada martie-octombrie. Acesta poate fi tăiat și mai des în perioada de creștere puternică din mai și din iunie. Frecvența de tundere a gazonului dumneavoastră depinde și de tipul și de semințele gazonului: Zonele utilitare și cele ornamentale trebuie să fie tunse mai des, iar ritmul de creștere a ierbii depinde de soi, de vechimea acesteia și de calitatea semințelor pentru gazon. În puteți tunde în orice moment al zilei, când temperaturile sunt moderate. Însă dacă este prea cald și prea secetos, cel mai bine este să amânați tunsul gazonului până seara, pentru că dacă tundeți gazonul la prânz, când soarele este cel mai puternic, gazonul dumneavoastră are de suferit. Solul se poate usca mai repede, iar firele de iarbă, care sunt sensibile mai ales după ce au fost tunse, se pot arde.

compo image

Înălțimea optimă de tăiere a gazonului dumneavoastră

Gazonul folosit în mod obișnuit este tăiat la o înălțime de aproximativ 4-5 cm și se recomandă o lungime de aproximativ 6 cm pentru iarba din zonele umbrite. Nu tăiați iarba prea scurt, pentru că astfel noii lăstari își încetinesc creșterea și vor rămâne spații goale, unde le place buruienilor să se stabilească. Iată un principiu general valabil: Scurtați doar firele cu până la o treime din înălțimea lor actuală. Dacă aveți parte de un concediu timp de câteva săptămâni pe timpul verii, gazonul dumneavoastră nu trebuie tuns prea tare la întoarcere. Este mai bine să tăiați iarba care a crescut prea mult până la lungimea ideală a acesteia etapizat, lăsând pauze de câteva zile. În lunile fierbinți de vară, gazonul trebuie lăsat mai mare. Astfel, iarba din gazon umbrește solul mai bine și, la rândul său, acesta protejează rezervele de apă din sol.

Cum puteți obține cele mai bune rezultate când tundeți gazonul.

Veți avea nevoie de lame ascuțite pentru o tăiere precisă. Ascuțiți cuțitele mașinii de tuns iarba când lamele încep să aibă margini neregulate, iar vârfurile capătă o culoare gri sau ocru. Tundeți iarba doar cât vremea este uscată și când pământul s-a uscat, altfel iarba se va degrada mai mult decât este necesar. În condiții de vreme udă, firele se lipesc unele de celelalte și nu se poate obține o tăiere mai fină și mai precisă Bordurile realizate din pietre de pavaj sau din metal oferă margini ordonate. În mod alternativ, puteți curăța marginile cu o coasă electrică sau cu o foarfecă de tuns iarba cu baterii.

După ce ați tuns gazonul, ce trebuie să faceți cu iarba tăiată?

Iarba tăiată trebuie îndepărtată întotdeauna de pe gazon după ce este tunsă, pentru că aceasta se descompune foarte lent și poate contribui la formarea paielor pe gazon. Însă iarba tăiată nu este un deșeu.: Aceasta poate fi transformată într-un compost valoros dacă o lăsați să se usuce și apoi o amestecați cu așchii de lemn, folosind un raport de 2:1. Iarba tăiată uscată este, de asemenea, un material potrivit pentru mulci, care poate fi folosit pentru tufe sau pe straturile de legume, precum și pe gazon. Mașinile de tuns iarba cu funcție de mulcire toacă iarba foarte fin și distribuie iarba tăiată uniform pe gazon.

compo image

Gazonul necesită fertilizare?

Dezavantajul atunci când tundeți gazonul și îndepărtați iarba tăiată este că nutrienții sunt extrași în mod continuu sin sol. Imediat după ce o tundeți, iarba are nevoie de mult azot, de fosfați, de potasiu, magneziu, fier și oligoelemente pentru a crește. Altfel, culoarea acesteia va ajunge să se estompeze și va crește tot mai puțină iarbă. Puteți echilibra acest lucru cu o fertilizare echilibrată. Nu fertilizați decât la o zi-două după ce ați tuns gazonul. Astfel, tăieturile se închid în acest interval.

Distribuie