compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Ierburi aromatice, fructe și legume
  5. Ce trebuie să rețineți când cultivați fructe și legume pe balconul dumneavoastră

Ce trebuie să rețineți când cultivați fructe și legume pe balconul dumneavoastră

Vă numărași printre persoanele care preferă să cumpere produse locale și cărora le place să știe de unde provine mâncarea? Un strat de legume și fructe suficient pentru dumneavoastră - iată un vis imposibil de realizat de persoanele care nu au o grădină proprie. Însă nu trebuie să fie așa: Există anumite soiuri care cresc foarte bine în ghivece și product roade îmbietoare. Vă vom arăta cum puteți transforma balconul dumneavoastră într-un paradis al fructelor și legumelor. Bucurați-vă de posibilitatea de a încerca ceva nou și de a savura roadele muncii!

Hrănire și îngrijire: Baza unei recolte bogate

La baza dezvoltării optime a plantelor producătoare de fructe și legume se află un ghiveci sau o cutie suficient de mare așezată pe balcon și un pământ pentru ghivece, bogat în nutrienți. Substraturile noastre sunt adaptate special necesităților plantelor, iar multe dintre ele sunt potrivite pentru agricultura ecologică. Anumite soiuri de legume absorb o cantitate mare de nutrienți și au cerințe foarte stricte în materie de nutrienți. Prin urmare, furnizați nutrienți suplimentari fructelor și legumelor dumneavoastră, sub formă de fertilizatori.

Regula de bază

Iată regula de bază pentru cultivarea fructelor și legumelor de pe balconul dumneavoastră: Cu cât este mai luminos și mai însorit locul, că atât mai bogată este dezvoltarea și recolta obținută de la plante.

compo image

Ce legume pot fi cultivate pe balconul dumneavoastră?

Roșiile

Roșiile sunt printre soiurile cele mai răspândite și sunt esențiale în fiecare grădină la ghiveci. Gustoasele fructe ale micilor roșii cherry sunt mâncate atât de adulți, cât și de copii, direct de pe tufă, din cauza dulceții naturale a acestora. Chiar și salata sau roșiile mai mari își găsesc suficient loc în cutia de pe balconul sau de pe terasa dumneavoastră. Iată ce trebuie să știți despre toate plantele de tomate: Au nevoie de mult soare, de un loc protejat de ploaie, precum și de multă apă. Nu udați niciodată de deasupra frunzelor, ci mai degrabă deasupra pământului, pentru a preveni bolile fungice, precum tăciunele frunzelor.

Castraveții, ardeii li dovleceii

Aceste trei legume sunt printre soiurile care au nevoie de căldură. Trebuie să fie plantate în exterior după mijlocul lunii mai, pentru a preveni daunele provocate de îngheț. Ai nevoie de mult soare, pentru ca fructele să se coacă și să dezvolte o aromă bogată. Dacă plantele de ardei consumă puțin spațiu, castraveții și dovleceii - amândouă fiind plante care se întind pe sol - au nevoie de destul de mult loc. Nu puneți mai mult de o plantă într-un ghiveci. Puteți recolta roadele muncii dumneavoastră începând din luna iulie.

Salata

Din fericire, există anumite soiuri de legume care cresc foarte bine în locuri semi-umbrite. Salatei îi place soarele, însă îi crește mai ales la sfârșitul verii, cu soare moderat, inclusiv pe balcoanele îndreptate către est sau către vest. Important este ca solul să fie udat uniform. Udați uniform dinspre partea inferioară - nu doar pe capetele acestora! Cum perioada în care salata este coaptă este scurtă, plantați doar atâta cât puteți consuma în acest interval. Poate fi recoltată între lunile mai și octombrie.

Fasolea verde, ridichile și mangold

Fasolea verde, ridichile și mangoldul se descurcă și ele foarte bine în locurile semi-umbrite. Fasolea verde are nevoie e puțină apă și trebuie udată doar când este uscat. Spre deosebire de ridichii și de mangold, aceasta are nevoie de un sol care este umed în mod constant. Udați pământul din ghiveci în mod regulat, însă evitați îmbibarea cu apă.

compo image

Ce fructe pot fi cultivate pe balconul dumneavoastră?

Căpșuni, zmeură și coacăze

Cultivarea fructelor pe balcon este esențială pentru cei cărora le plac dulciurile. Căpșunile sunt deosebit de apreciate. Acestea nu sunt doar foarte gustoase, cu sunt și bogate în vitamine și au un conținut caloric scăzut. Poziționate într-un loc însorit, soiurile cu înflorire continuă și roditoare ne furnizează fructe dulci până la finalul lunii septembrie. Căpșunile nu trebuie să fie plantate prea adânc, pentru a preveni mucegaiul gri comun. Este important ca fructele să nu atingă pământul și să fie o distanță de 30-40 de centimetri între plante. Dacă este posibil, fructele trebuie culese rapid de pe pământul umed. Zmeura sau coacăzele sunt și ele potrivite pentru cei care un balcon mare.

Pomii fructiferi columnari

Spre deosebire de runele lor din grădină, pomii fructiferi columnari cresc foarte încet și nu sunt atât de ampli, însă copacii mici rodesc mult. Datorită înălțimii lor de până la 2,5 metri, pomii fructiferi columnari alcătuiesc paravane bune. Plantați meri, pruni, cireși, peri și altele în ghivece grele - ca să vă asigurați că nu se răstoarnă din cauza vântului puternic.

 

compo image

Ce ierburi aromatice pot fi cultivate pe balconul dumneavoastră?

Ierburile aromatice au multe talente! Cu aromele lor intense, acestea oferă o mulțime de arome la gătit și în ceaiuri sau folosite ca produse aromatice pentru baie, care îmbunătățesc starea de bine. Cum ierburile aromatice se descurcă bine în spații mici, un ghiveci mic este potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Atenție însă: Pentru că nu toate plantele aromatice se înțeleg între ele, este mai bine să le cultivați pe fiecare separat. Majoritatea ierburilor aromatice iubesc soarele. Însă există și câteva soiuri cărora le merge bine în locuri semi-umbrite. Printre acestea sunt pătrunjelul, hasmațuchi, menta și ceapa de tuns - ar fi bine să le oferiți o doză suplimentară de nutrienți după fiecare recoltă. Locurile care sunt în umbră întreaga zi nu sunt la fel de potrivite pentru grădina dumneavoastră de ierburi aromatice.

Distribuie