compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Ierburi aromatice, fructe și legume
 5. Cum puteți crea o spirală de plante aromatice

Plante aromatice din grădina dumneavoastră

Cum puteți crea o spirală de plante aromatice

În salate, amestecate în brânză, în uleiuri, sosuri sau cocktailuri, totul are un gust mai bun dacă adăugăm plante aromatice. Dacă aveți propria grădină de ierburi aromatice, vă puteți asigura foarte simplu că aveți întotdeauna la îndemână gustoasele plante aromatice. Dar când cresc cel mai bine plantele aromatice? Așa cum fiecare soi are nevoi diferite, o așa-numită spirală de ierburi aromatice este o opțiune ideală pentru a face economie de spațiu și arată foarte bine în grădina dumneavoastră. Vă vom arăta cum puteți crea o spirală de plante aromatice pas cu pas.

De ce aveți nevoie pentru a crea o spirală de plante aromatice

 • Pietriș
 • Piatră naturală
 • Pământ pentru ghivece
 • Pământ special pentru plante aromatice
 • Membrană de protecție
 • Membrană hidroizolatoare

Piatră naturală pentru spirala de plante aromatice

Indiferent că sunt din granit, calcar sau din alte materiale, pietrele naturale nu doar arată bine, ci sunt și utile: Acestea le furnizează plantelor aromatice furnizează căldura pe care o stochează și le oferă energie suplimentară.

Cum puteți crea o spirală de plante aromatice

 1. Alegeți un loc însorit pentru spirala de plante aromatice, pentru că majoritatea plantelor aromatice au nevoie de multă lumină și căldură. Nu realizați o spirală prea mică, altfel plantele nu se vor putea dezvolta. În funcție de numărul de plante pe care doriți să le plantați, aceasta ar trebui să aibă un diametru de aproximativ trei metri.
 2. Mai întâi împrăștiați nisip, cu ajutorul căruia marcați conturul spiralei dumneavoastră de plante aromatice. Concentrați-vă asupra creării formei unei cochilii de melc. Spirala trebuie să se deschidă către sud. Apoi săpați suprafața solului până la adâncimea cazmalei.
 3. Umpleți suprafața cu un strat de pietriș macrogranular, cu grosimea de 10 cm. Astfel se creează baza pentru zid și nu va permite ulterior îmbibarea pământului cu apă. Acum primul rând de pietre este așezat sub forma unei spirale cu două inele. Creați peretele de susținere în formă de spirală ca pe un zid fără mortar.
 4. Apoi umpleți din nou zona cu pietriș macrogranular. Creați un strat gros de 50 de cm în centrul spiralei. Apoi construiți spirala treptat, folosind pietre și pământ. Punctul cel mai înalt ar trebui să se situeze aproximativ la nivelul taliei, astfel încât plantele aromatice să vă fie la îndemână.
 5. Folosirea unui pământ special pentru stratul superior de pământ (15-20 cm) creați temelia perfectă. Pregătiți ghivecele cu plante aromatice, apoi scoateți plantele din ghivece și plantați-le, apăsând ușor balotul de rădăcini în acest proces. Apoi udați temeinic.
compo image

Cum puteți realiza o spirală de plante aromatice

În partea superioară:
Semănați aici plante mediteraneene, cărora le place să stea în lumina directă a soarelui, de exemplu rozmarin, lavandă, oregano, cimbru, măghiran și cimbru de iarnă.

În mijloc:
Aici se descurcă bine plantele cărora le plac condițiile de umiditate și căldură moderată, de exemplu mărarul, ceapa de tuns, salvia, pătrunjelul, usturoiul și planta de curry.

În partea inferioară:
Iată plantele aromatice care preferă umiditatea și locurile umbrite: Năsturelul, limba-mielului, roinița și coriandrul.

Pe margine:
Plantele precum menta de apă și măcrișul se simt forte bine aici.

Cum puteți crea un iaz pentru spirala dumneavoastră de plante aromatice

Nu este obligatoriu să aveți un mic iaz în partea inferioară a spiralei de plante aromatice, însă aceasta are un efect pozitiv asupra climei și este foarte frumos. Cum se face:

 1. Mai întâi săpați o groapă cu o adâncime de aproximativ 40 cm pentru iaz.
 2. Turnați un strat de nisip de 4 cm pe fundul gropii și acoperiți-l cu o membrană de protecție.
 3. Acoperiți groapa cu membrană hidroizolatoare și fixați-o pe margini cu pietre
 4. La final, umpleți-o cu apă.

Distribuie