compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Plantele de balcon și la ghiveci
  5. O oază de calm, o grădină de legume sau un paradis de vacanță: Ce tip de balcon vă caracterizează?

Oază de calm, grădină de legume sau paradis de vacanță:

Ce tip de balcon vă caracterizează?

În lunile de vară, de dorim să petrecem afară cât mai mult timp. Mai ales cei care au balcoane se pot considera norocoși pentru că își pot muta pur și simplu centrul vieților lor în exterior. Indiferent că folosiți balconul pentru a vă relaxa, pentru a socializa cu prieteni sau pentru a face exerciții fizice: În funcție de modul în care îl folosiți și de atmosferă, puteți personaliza locul dumneavoastră preferat din exterior cu diferite flori de vară, cu plante perene și cu tulpini înalte. Vă vom arăta trei moduri diferite și vă vom oferi sfaturi excelente pentru a vă putea păstra florile mai mult timp.

compo image

Romantic și jucăuș: Balconul visătorilor

Vă imaginați un balcon romantic cu plante cățărătoare care se întrepătrund și cu flori parfumate? Sunt câteva soiuri de trandafiri rezistenți cărora le merge bine și în ghivece și care transformă balconul dumneavoastră într-un mic paradis. Pe lângă tufele de trandafiri, puteți accentua spațiul dumneavoastră din exterior cu ajutorul trandafirilor cu tulpini înalte. Vă recomandăm să îi combinați cu Gypsophila, cu Lobularia maritima, cu Diascia și cu verbena curgătoare. Hortensiile, cu florile lor enorme, precum și atrăgătoarele fucsii, care înfloresc tot anul, sunt ideale pentru zonele semi-umbroase. Dacă referați ca totul să fie moale și jucăuș, vă puteți umple ghivecele din balcon cu mușcate, petunii curgătoare, sporul casei, Diascia și mini-panseluțe. Doriți să vă protejați noul loc preferat de soare sau de ochii curioși ai vecinilor? Atunci plantați iederă, trandafiri cățărători, Fallopia baldschuanica, clematite sau sângele voinicului

compo image

Aromat și gustos: Balconul pentru persoanele independente 

Doriți să vă transformați balconul într-o grădină pentru bucătărie? Nicio problemă! Fructele, legumele și ierburile aromatice au un gust foarte proaspăt și dacă sunt cultivate în ghivece. Nu doar aromele sunt impresionante, dar multe plante arată bine pe balconul dumneavoastră. Modul de creștere al micilor pomi fructiferi columnari sau a tulpinilor înalte ale arbuștilor care produc fructe mici de timp bacă, tulpinile roșii de mangold, florile atrăgătoare ale piersicilor și fructele colorate transformă balconul dumneavoastră într-un adevărat punct de atracție. Cele mai răspândite legume sunt roșiile, castraveții, salata creață, ardeii și dovleceii. Ridichile și fasolea urcătoare cresc și ele bine în ghivece.
O grădină de plante aromatice este o experiență interesantă pentru ochi și pentru nas. Salvia, rozmarinul, cimbrul, oregano și pătrunjelul încap în cele mai mici balcoane și pot conferi o notă decorativă când sunt așezate pe diferite niveluri ale unei scări.
Pe lângă legume și ierburi aromatice, gama de fructe mici devine tot mai mare. Indiferent că este vorba de meri, peri, vișini, piersici sau cireși columnari: Grădinarul nu își poate dori nimic mai mult. Însă plantele fructifere nu sunt printre plantele cele mai simplu de crescut în ghivece. Cum merii și perii nu sunt de multe ori fertili singuri, pentru a obține o recoltă bogată aveți nevoie de cel puțin două soiuri diferite, pentru ca acestea să se poată poleniza între ele.

Mai multe despre cultivarea fructelor și a legumelor în balconul dumneavoastră.
compo image

Mediteraneean și exotic: Balconul celor care le place să călătorească 

Plantele care iubesc soarele, precum oleandrul, brugmansia și măslinii creează rapid atmosfera perfectă de concediu în zona Mediteranei pe balcoane și pe terase. Pentru că acestea nu rezistă înghețurilor din clima noastră, trebuie mutate în interior în sezonul rece. Însă acest lucru nu trebuie să descurajeze. Plantele exotice din ghivece pot fi rearanjate decorativ de mai multe ori. Planta de hibiscus, cu florile ei viu colorate, precum și Trachycarpus, dau o notă de prospețime dacă sunt așezați într-un colț ușor umbrit. Smochinii, lămâii și rodiii vă pot ajuta, de asemenea, pentru a vă alina dorul de țări îndepărtate și de delicatese culinare.

compo image

Cum le puteți păstra mai mult timp

Totul începe cu pământul potrivit. 

Cum ghivecele, cutiile și jardinierele sunt spații izolate, cu rezerve de pământ relativ scăzute, ar trebuie să folosiți un pământ de înaltă calitate pentru plantarea în ghiveci. Asigurați-vă că acesta este stabil din punct de vedere structural, că permite pătrunderea aerului până la rădăcini și că are o capacitate bună de stocare. Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a plantelor și formarea florilor opulente, trebuie să luați în considerare diferitele moduri de creștere când plantați în ghivece, cutii, jardiniere sau coșuri care atârnă pe balcon și să nu poziționați plantele prea apropiate unele de celelalte.

Trebuie să rețineți trei lucruri când plantați flori în cutii:

  1. Udați bine bulgării de pământ. Cel mai bine este să scufundați planta într-o găleată de apă călduță până când nu mai ies bule de aer la suprafață. Astfel, bulgării se pot desprinde mai ușor și rădăcinile pot crește mai repede în noul substrat.
  2. Pentru a preveni îmbibarea cu apă , adăugați un strat de scurgere, sub forma unor fragmente de lut și a unor pietricele. Deasupra adăugați un strat de pământ pentru ghivece. Așezați plantele în cutie, lăsând suficient spațiu între ele (15-20 cm), chiar dacă pare un pic prea gol la început. Dacă sunt îngrijite, plantele vor umple spațiile în câteva săptămâni.
  3. Completați toate spațiile goale din pământ și apăsați substratul ușor. Apoi udați, dar nu foarte tare, pentru ca rădăcinile să se dezvolte rapid prin pământ.

Nu toate tipurile de pământ bacă sunt la fel

Nu toate tipurile de pământ sunt la fel - acestea sunt adaptate diferitelor nevoi ale plantelor dumneavoastră. Găsiți aici mai multe informații despre diferitele tipuri de pământ pentru ghivece.

aflați mai multe
compo image

Udați plantele cu moderație

Plantele din ghivece și din jardiniere pot stoca doar o cantitate limitată de apă. Udarea regulată și corectă este, prin urmare, una dintre cele mai importante părți ale îngrijirii plantelor. Mai puțin înseamnă mai mult! Majorității plantelor nu le place să stea în apă. Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor, apa în exces care se adună în tava de scurgere sau în ghiveci trebuie golită. Recomandăm udarea direct pe suprafața pământului dimineața sau seara, pentru a preveni evaporarea inutilă.

Elemente de bază privind udarea gazonului

Găsiți aici o mulțime de sfaturi utile pentru a vă uda corect plantele. Folosirea cantității potrivite de apă este esențială pentru creșterea plantei.

aflați mai multe

Răsfățați-vă planta cu nutrienți

Pe lângă un pământ bun, fertilizarea regulată este esențială pentru a obține flori bogate, frumoase și de durată. Majoritatea plantelor de balcon și de jardinieră, cum ar fi lacomele mușcate și petunii, au nevoie de o mulțime de nutrienți. Adăugați un fertilizator lichid special la apă o dată sau de două ori pe săptămână. În mod alternativ, puteți folosi un fertilizator cu eliberare lentă, care furnizează plantelor nutrienți pentru câteva luni.

Distribuie