compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Elementele de bază
 5. Solul și compostul
 6. Ce trebuie să rețineți când realizați grămada de compost.

Ce trebuie să rețineți când realizați grămada de compost.

Compostarea este un proces biologic în care materialele organice din casa și grădina dumneavoastră sunt transformate în humus, folosind un proces în care oxigenul, bacteriile și microorganismele interacționează. Compostul contribuie la îmbunătățirea proprietăților solului. În funcție de conținutul de nutrienți, compostul matur poate fi utilizat ca fertilizator și în cazul straturilor de flori și al straturilor de legume. Aflați aici tot ce trebuie să știți despre compostare.

compo image

Ce tipuri de deșeuri pot fi compostate?

Doar deșeurile din materiale organice sunt adecvate pentru compost. Este important ca acestea să nu conțină substanțe nocive sau impurități, precum plasticul și materialele compozite, pelicule, cauciuc, lemn sau oase. În caz contrar, procesul de compostare nu va funcționa, iar compostul dumneavoastră nu va putea fi folosit ulterior.

Următoarele elemente sunt potrivite pentru compostare:

 • Deșeurile din grădină (însă nu și plantele cu boli sau buruienile cu semințe))
 • Deșeurile crude de la bucătărie (fructe, legume))
 • Cu moderație: iarbă uscată și resturi tăiate de gazon
 • Tocătură, vreascuri și frunze
 • Tuberculi și rădăcini
 • Paie
 • Resturi vegetale
 • Filtre de cafea și pliculețe de ceai
 • Coji de ouă
 • Cu moderație: ziare (hârtie) nelaminate și alb-negru
compo image

Care este cel mai bun loc pentru o grămadă de compost?

Este recomandabil să alegeți un loc umbrit sau semi-umbrit în grădina dumneavoastră, ferit de vânt, unde vă puteți amplasa grămada de compost. Un loc însorit nu este potrivit, întrucât compostul se va usca rapid pe timpul verii; grămada dumneavoastră de compost trebuie să fie în contact direct cu solul, astfel încât organismele din sol, precum râmele, să se simtă ca acasă. Așa că, în niciun caz, nu o așezați pe o suprafață dură (piatră sau beton). Aveți grijă ca, la alegerea locului, să vă asigurați că acesta este ușor accesibil. Și un mic sfat, pentru a nu vă supăra vecinii: Nu așezați grămada de compost chiar la marginea proprietății dumneavoastră.

Ce trebuie să rețineți când realizați grămada de compost?

În general, grămada dumneavoastră de compost nu trebuie să aibă înălțimea și lățimea de peste 1,5 m. Trebuie să fie în permanență suficient oxigen și suficientă umiditate pentru procesul biologic. Grămezile de compost care sunt prea afânate se usucă prea repede, însă grămezile prea compactate nu le oferă organismelor din sol suficient oxigen. Este important să amestecați materialul de compost bine pentru a obține echilibrul potrivit. În general, sunt valabile următoarele recomandări: cu cât este mai divers amestecul, cu atât este mai bogat compostul.

Pentru a accelera procesul de compostare, trebuie să tăiați sau să tocați toate deșeurile cât mai mărunt posibil. De asemenea, puteți adăuga nutrienți suplimentari. De exemplu, nu trebuie decât să împrăștiați activatorul nostru de compost între fiecare strat de material de compost proaspăt adăugat și să îl amestecați cu blândețe. Acesta este activ biologic și acționează rapid. Veți obține un compost din resturi vegetale de înaltă calitate după șase-opt săptămâni. În plus, este necesar să udați compostul din când în când în perioadele de secetă prelungită.

compo image

Când este matur compostul?

Dacă procesul de degradare se desfășoară fără probleme, în mod normal compostul este semi-matur după două-trei luni. Acesta va avea un miros de pământ proaspăt de pădure și își va pierde structura fibroasă, cu excepția anumitor componente mai dure. Compostul va fi matur în termen de un an. Acesta este matur când componentele organice se transformă într-un humus de culoare maro și frumos mirositor.

compo image

La ce se folosește compostul?

În principiu, compostul este potrivit pentru toată grădina dumneavoastră. Acesta este potrivit în mod special pentru a fi utilizat în grădinile în care se cultivă alimente pentru bucătării, înainte de plantarea de primăvară, precum și sub copaci și arbuști. Este mai bine să nu folosiți compost pentru zonele cu plante acidofile (rododendron, fucsii, erica și calluna), pentru că acestea s-ar îngălbeni.

În funcție de tipul plantelor și de cantitatea de fertilizator deja adăugat, compostul este împrăștiat pe o grosime de până la cinci centimetri și este greblat la suprafață. Acesta conține cantități mari de fosfat și de potasiu. Rețineți lucrul acesta dacă folosiți și alți fertilizatori în afară de compost. Așchiile de coarne completează perfect echilibrul nutrițional al compostului și asigură un efect optim de fertilizare când sunt utilizate în combinație.

De ce merită efortul de a realiza compostare de suprafață?

Compostarea a suprafață constituie o bună completare a compostării în grămezi. Aceasta înseamnă că reziduurile recoltelor, frunzele și părțile moarte ale plantelor sunt distribuite pe sol chiar acolo unde cad. Și în acest caz trebuie să utilizați doar materiale cu structură grosieră și materiale lemnoase tocate. Rezultatul constă într-un strat de resturi vegetale care contribuie în mod semnificativ la sănătatea plantelor și a solului. Acesta reglează echilibrul de apă și de temperatură, protejează împotriva ploii și a vântului, înlătură buruienile și protejează organismele din sol.

Distribuie

compo image

COMPO. Plante frumoase pur şi simplu

Află mai multe despre firma noastră