compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Elementele de bază
  5. Fertilizatori și protecția plantelor
  6. Fertilizarea corespunzătoare: Energie pentru plantele dumneavoastră

Fertilizarea corespunzătoare: Energie pentru plantele dumneavoastră

Nimic nu este posibil fără nutrienți - lucrul acesta este valabil atât pentru oameni, cât și pentru plante. Dacă noi avem nevoie de vitamine, carbohidrați și alte astfel de lucruri pentru a ne simți în formă și sănătoși, la fel și plantele se dezvoltă într-un mod optim doar dacă primesc suficienți nutrienți. Prin urmare, fertilizarea regulată este esențială pentru o bună creștere. Ingredientele adăugate în fertilizator promovează creșterea plantei și consolidează capacitatea acesteia de a alunga dăunătorii și bolile. Aflați aici de ce și cât de multe ar trebui să fertilizați.

compo image

De ce sunt fertilizatorii buni pentru plante?

În timp, plantele își extrag nutrienți importanți din sol, de care au nevoie pentru a forma frunze și flori. Acești nutrienți revin în ciclul biogeochimic doar când cad frunzele plantelor sau când acestea se usucă toamna. Dacă recoltele sau iarba tăiată și plantele uscate sunt îndepărtate, nutrienții sunt scoși din ciclul biogeochimic, iar solul devine sărăcit. Consecințele: frunze gălbui, nervuri verzi proeminente și creștere lentă. Plantele dumneavoastră vor fi scutite de aceasta dacă le fertilizați în mod regulat - doar în felul acesta se vor dezvolta sănătos și vor rezista la boli.

Dacă doriți să aveți parte de o abundență de flori și de recolte bogate, asigurați o fertilizare echilibrată. Același lucru se aplică și în cazul nutriției noastre: Toți nutrienții trebuie să fie prezenți în cantități adecvate pentru o dezvoltare optimă. O substanță nutritivă nu poate fi înlocuită cu alta. Dacă vă urmăriți plantele cu atenție, de obicei vă puteți da ușor seama dacă acestora le lipsesc nutrienți și, dacă da, despre ce tip de nutrienți este vorba. De exemplu, o creștere slabă și frunzele gălbui sunt semne ale unei deficiențe de azot. Iar dacă sunt puține flori, iar frunzele sunt mici, lucrul acesta este determinat de cantitatea insuficientă de fosfați. Plantele slabe sau lipsite de vlagă sunt astfel din cauza unei deficiențe de calciu.

Cei mai importanți nutrienți și cele mai importante funcții

De ce nutrienți au nevoie plantele?

Principala substanță nutritivăFuncția

Azot

Responsabil pentru creșterea plantelor.

Fosfat

Sprijină formarea florilor și a fructelor și promovează dezvoltarea rădăcinilor plantelor.

Potasiu

Crește rezistența plantelor și îmbunătățește gustul fructelor și al legumelor.

Magneziu

Important pentru formarea clorofilei și afectează alimentarea cu apă a plantei.

Calciu

Stimulează fermitatea țesuturilor și îmbunătățește rezistența plantei la solicitări.

Care sunt diferențele dintre fertilizatori?

Se face distincție între fertilizatorii pur organici, realizați din materiale naturale, fertilizatorii minerali, produși industrial, și fertilizatorii mineral-organici.

Fertilizatorii organici

Fertilizatorii organici constau în ingrediente pe bază de plante și/sau animale (de exemplu, coji de semințe de struguri, coji de cacao, așchii de coarne și guano de păsări de mare. Transformarea materialelor organice în nutrienți care sunt la dispoziția plantelor este un proces lent, natural (de mineralizare). Materia primă naturală trebuie să fie descompusă mai întâi de microorganismele din sol. Aceasta înseamnă că nutrienții sunt eliberați încet, pe o perioadă îndelungată de timp. În acest proces, este activată viața din sol și este promovată humificarea.

Fertilizatori organici-minerali

Azotul este principalul produs secundar obținut la descompunerea materialelor organice în sol de către microorganisme. Fertilizatorii organici sunt îmbogățiți cu componente minerale, astfel încât plantele să poată continua să primească toți nutrienții importanți. Rezultatul constă într-un fertilizator organic-mineral. Mulți fertilizatori organici minerali constau în materie primă 100%.

Fertilizatori minerali

Fertilizatorii minerali conțin nutrienți care sunt importanți pentru nutriția plantelor, sub formă de minerale și de săruri. Acestea se dizolvă în umiditatea din sol, astfel încât plantele pot accesa nutrienții direct. Întrucât acestea sunt surse rapide de energie cu efecte de îmbunătățire a performanței, acestea se folosesc în principal la plantele cu absorbție mare de nutrienți și la plantele pretențioase, care înfloresc în mod constant, precum și pentru a trata simptomele de deficiențe.

Pe lângă fertilizatorii minerali instant, există și fertilizatori minerali cu eliberare lentă, care își eliberează în mod continuu nutrienții, în armonie cu factorii de creștere naturală reprezentați de căldură și apă, pe o perioadă îndelungată de timp (în general cuprinsă între trei și șase luni). Astfel, plantele beneficiază de alimentare suficientă cu toți nutrienții necesari, până la încheierea sezonului de grădinărit.

Care este cel mai bun moment pentru fertilizare?

Cea mai importantă regulă pentru a asigura aportul de nutrienți: Fertilizați doar în perioadele de creștere! În caz contrar, plantele perene, cele fructifere și legumele vor continua să dezvolte noi vlăstari, ceea ce le va face vulnerabile la îngheț. Prin urmare, este recomandabil să fertilizați doar până la mijlocul lunii august, iar după aceea trebuie utilizați doar fertilizatori de toamnă, cu calciu suplimentar, pentru tufe și plantele perene. Dacă este foarte cald pe timpul verii, plantele trebuie să fie bine udate înainte de fertilizare. Cel mai bun moment al zilei este dimineața devreme sau seara.

Fertilizatori lichizi

Fertilizatorii lichizi pătrund imediat în sol și, prin urmare, acționează foarte rapid. Plantele tolerează mai bine fertilizarea frecventă și în doze mici. Fertilizatorii cu eliberare lentă ușurează situația grădinarilor, pentru că aceștia acționează pe o perioadă de trei-șase luni.

compo image

De cât fertilizator are nevoie planta?

Întrucât fiecare plantă are diferite nevoi, este bine să folosiți un fertilizator adaptat nevoilor sale. O cantitate insuficientă de fertilizator determină o creștere redusă și o recoltă mai puțin abundentă. În același timp, utilizarea nutrienților în exces dăunează și ea plantei, țesutul devenind slab, iar planta aplecându-se mai rapid în bătaia vântului. De asemenea, devine vulnerabilă în fața bolilor și a dăunătorilor.

Printre diferitele soiuri de legume, există plante cu o absorbție slabă, medie și ridicată de nutrienți, fiecare necesitând o cantitate diferită de nutrienți. Cele cu o absorbție slabă de nutrienți includ majoritatea plantelor aromatice, precum și mazărea și ridichile: Acestora le merge bine cu nutrienți puțini. Plantele cu absorbție medie de nutrienți, precum căpșunile, gulia și morcovii, au nevoie de ceva mai mult fertilizator. Plantele cu absorbție mare de nutrienți, care au nevoie de cea mai mare cantitate de nutrienți, includ roșiile, castraveții, dovlecii și varza. Se fac distincții similare și între plantele ornamentale. Vă recomandăm să studiați ce cerințe specifice are fiecare cultură înainte de a o cumpăra și să adaptați procesul de fertilizare în funcție de plantă. Informațiile specifice cu privire la dozare se găsesc pe ambalajul fertilizatorului.

Distribuie