compo image
  1. COMPO
  2. Ghiduri
  3. Îngrijirea plantelor
  4. Ierburi aromatice, fructe și legume
  5. Despre căpșuni, zmeură, coacăze și mure în mod special: Tot ce trebuie să știți despre bobițe

Despre căpșuni, zmeură, coacăze și mure în mod special: Tot ce trebuie să știți despre superfructe

Fructele mici de tip bacă nu doar că au un gust delicios, ele sunt adevărate superfructe: Acestea conțin multe vitamine, ne întăresc sistemul imunitar și uneori au chiar și proprietăți anti-inflamatoare. Nu este nicio surpriză că recolta de vară este un moment foarte așteptat al anului de grădinărit. Aflați aici mai multe despre diferitele tipuri de fructe miciși ce trebuie să rețineți atunci când le îngrijiți.

Fructe gustoase pentru grădina dumneavoastră

Dulce

Căpșuni

Acru

Coacăze

Proaspăt

Zmeura

Fructat

Mure

Nu toate fructele mici de tip bacă sunt la fel

Din punct de vedere botanic, bananele, smochinele, kiwi sau roșiile, ardeii sau vinetele sunt tot bace? O bacă este un fruct care cade închis de pe plantă și care nu se deschide cât este copt.

compo image

Recoltarea fructelor mici de tip bacă: Asigurați-vă succesul cu aceste sfaturi de îngrijire

Dacă doriți să cumpărați soiuri rezistente și vă asigurați că le oferiți îngrijirea corectă, aveți cele mai mari șanse de a avea o recoltă bună de fructe mici de tip bacă. Un pământ bun, o cantitate suficientă de nutrienți și udarea în mod regulat sunt esențiale.

Cel mai bun pământ pentru plantele

Acestor plante în general le place pământul aerat, bogat în humus. Folosiți un pământ de înaltă calitate, cu ingrediente adaptate nevoilor acestor plante. Apoi udați temeinic. Atenție însă: Asigurați-vă că nu există riscul de îmbibare. Pământul calcaros poate fi îmbogățit cu compost, cu frunze sau cu nisip. Valoarea pH-ului din pământ trebuie să fie, în mod ideal, ușor acidă și cuprinsă între 5,5 și 6,0.

Aportul ideal de nutrienți

Plantele oferă fructe dulci din abundență doar dacă au suficienți nutrienți. După ce apar primii lăstari, puteți stimula creșterea acestora cu fertilizator. Un fertilizator cu eliberare lentă este o idee bună pentru cei care doresc să fertlizeze o dată pe sezon.

Tufele au nevoie de o bună îngrijire și după recoltare. Pentru a veni în ajutorul plantelor dumneavoastră, îndepărtați mai întâi buruienile de sub tufe, apoi aerați solul cu grebla și adăugați un fertilizator special. Apoi realizați mulcirea, cu iarbă tăiată sau cu paie. În perioada principală de creștere, așezați paie în jurul plantelor de căpșuni - astfel fructele vor fi protejate împotriva murdăriei și nu vor putrezi. Iată ce trebuie să știți despre coacăze: Pentru că acestea nu au rădăcinile adânci, este mai bine să nu greblați prea adânc!

Când puteți culege fructele

Perioada de recoltare depinde de soiul ales (cu înflorire timpurie, cu înflorire târzie, care rodesc pe tot timpul anului etc). și de scopul în care sunt folosite. Cu cât beneficiază de mai mult soare și cu cât așteptați mai mult, cu atât devin mai dulci și mai aromate. Ținând minte acest lucru, cel mai bine este să culegeți fructele pentru a le consuma cât mai târziu posibil, în timp ce cele pentru marmeladă și gem pot fi recoltate înainte de a fi complet coapte. Căpșunile pot fi deseori recoltate în luna iunie. Coacăzii rodesc un pic mai târziu și sunt pregătiți pentru cules de la finalul lunii iunie până la începutul lunii august. De la finalul lunii iulie/începutul lunii august, până la mijlocul lunii octombrie, puteți culege zmeură și mure.

Curățarea plantelor: Cum puteți face ca bacele să fie fericite

Imediat după recoltă sau la finalul iernii, lăstarii mai vechi trebuie tăiați, pentru ca lăstarii mai tineri să se dezvolte mai bine - în final aceștia sunt cei care oferă recolta. Ramurile vechi de trei-patru ani se taie, iar lăstarii tineri, puternici, se strâng. Lăstarii tineri mai slabi și lăstarii laterali care sunt prea deși se îndepărtează și ei. Lăstarii de zmeură și mure apar doar în anul anterior; lăstarii de doi ani îndepărtați sunt tăiați până la pământ după recoltare.

compo image

Dăunătorii și bolile fungice care afectează căpșunile

Melcii au o preferință specială pentru căpșuni. Aceștia se urcă noaptea de fructele roșii și pe alte legume și pot distruge recolte întregi. Produsele speciale protejează împotriva melcilor. Pe lângă o barieră pentru melci, realizată din piatră de calcar, gama noastră de produse conține și diferite granule cu ingrediente active pentru combaterea melcilor.

Bolile fungice caracteristice care afectează căpșunile sunt pătarea albă a plantelor de căpșun și pătarea roșie. Pete mari și rotunde, de aproximativ 1-4 mm, apar pe frunze în perioada recoltei. Pătarea albă a plantelor de căpșun poate fi identificată prin petele albe cu margini roșii. În cazul pătării roșii, petele de pe frunze sunt roșii-maronii. Cu cât este mai gravă infestarea, cu atât mai mult se unesc petele. Un fungicid, de exemplu sub forma unui spray sau a unui concentrat gata de utilizare poate contribui la combaterea bolii.

Dăunătorii și bolile fungice care afectează zmeura

O infestare cu gândacul zmeurului este o boală frecvent întâlnită care afectează zmeura de vară. Gândacii caută mâncare pe plantele fructifere în principal în luna mai, după ce hibernează pe timpul iernii. După fertilizare, femelele depun ouă în florile zmeurului. Larvele se hrănesc cu fructul care se coace, reducând recolta obținută de la plantele de zmeură afectate.

O boală fungică frecvent întâlnită, care afectează zmeura, este rugina zmeurului. Aceasta poate fi identificată după petele verzi-gălbui de pe partea superioară a frunzei. Pe partea inferioară a frunzei, acestea sunt de un portocaliu aprins și, în timp, devin maronii și negre. Dacă tufele sunt grav afectate, frunzele plantei de zmeură se usucă și cad devreme. În acest caz, se poate folosi un remediu împotriva infecțiilor fungice pentru a opri răspândirea și pentru a preveni noi infestări.

Distribuie