compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Grădină
 5. Îngrijirea grădinii
 6. Cum puteți crea un strat de plante perene în grădina dumneavoastră

Instrucțiuni: Crearea propriului strat de plante perene

Plantele perene sunt exact ceea ce vă trebuie dacă doriți un peisaj floral plin de culoare în grădina dumneavoastră, cu un efort minim. Nu prea există alte specii de plante care sunt atât de ușor de întreținut și care să aibă atât de multe flori. Plantele perene au o durată de viață lungă și nu trebuie să fie semănate din nou sau replantate în fiecare an. Un alt avantaj: Datorită diversității acestora, se poate găsi planta potrivită pentru fiecare loc din grădină. Cu o planificare inteligentă, vă puteți bucura de o abundență de flori pe tot parcursul anului. Vă vom arăta ce trebuie să rețineți când planificați stratul de plante perene.

compo image

Crearea unui strat de plante perene: Combinarea inteligentă a plantelor

Plantele trebuie să se potrivească între ele pentru a vă asigura că stratul dumneavoastră de plante perene arată bine și că vă puteți bucura de abundența de flori mult timp de acum înainte. Principalele criterii de selecție sunt culoarea florilor și perioada de înflorire. Alegeți o culoare de bază dominantă sau nuanțe diferite, nu aveți cum să greșiți!
Când vă planificați stratul de plante perene, rețineți următoarea clasificare: În primul rând, sunt plantele cunoscute sub denumirea de plante perene distinctive, acestea sunt înalte, înfloresc pe tot parcursul anului și sunt de obicei amplasate ăn fundal; datorită mărimii lor, acestea dau tonul. Acestea se remarcă în rândul plantelor perene și pot fi plantate atât individual, cât și în grupuri mici. Plantele perene însoțitoare sunt poziționate în jurul plantelor perene distinctive în centrul stratului și completează efectul vizual al stratului de plante perene. Plante perene mai scunde, deseori în forma unor pernițe, plantele perene de acoperire pot completa micile spații goale și se plantează la marginea stratului, creând armonie între plante.

Specii de plante perene

Exemple de accent plante perene distinctive

DenumireaÎnălțimea de creșterePerioada de înflorireCuloarea florilor

Aconit (Aconitum)

Până la 1,5 m

Sep-Oct
Albastru
Degetar (Digitalis)
Până la 1,5 m
Iun-aug
Roșu, roz
Lumânărica (Verbascum)
Până la 2 m
Iul-Sep
Galben
Nemțișor (Delphinium)
Până la 2 m
Iun/Iul și Sep/Oct
Albastru, alb, roz
Ruji-galbeni (Rudbeckia)
Până la 2 m
Iul-Oct
Galben, alb, roz
Ceapă decorativă (Allium giganteum)
0,8-1,5 m
Iun-Iul
Mov

Specii de plante perene

Exemple de plante perene însoțitoare

DenumireaÎnălțimea de creșterePerioada de înflorireCuloarea florii

Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)

0,6-0,8 m

Mai-Iun
Roz, alb
Lavanda (Lavendula angustifolia)
0,3-0,9 m
Iul-Aug
Violet, alb, roz
Primula de seară (Oenothera tetragona)
0,3-0,6 m
Iun-Sep
Galben

Specii de plante perene

Exemple de plante perene de acoperire

DenumireCaracteristiciPerioada de înflorireCuloarea florii

Aubretia (Aubrieta hybrida)

Veșnic verzi, înflorire bogată, formează pernuțe

Apr-Mai
Albastru, violet, roșu, roz
Waldsteinia siberiană (Waldsteinia ternata)
Veșnic verde, bobițe mici, roșii
Apr-Mai
Galben
Flox pitic (Hibrizi de Phlox subulata)
Înflorire bogată, formează pernuțe
Apr-Mai
Alb, albastru-mov, violet, roz, roșu
Vinerița (Ajuga reptans)
Formează vlăstari
Apr-Iun
Albastru, alb, roz

Momentul potrivit

Plantele perene pot fi plantate când vremea este mai blândă, primăvara. Plantele perene tinere reușesc să se stabilească în sol și toamna.

Ghid pas cu pas

Crearea unui strat de plante perene

 1. compo image

  1

  Scoateți toate buruienile

  Mai întâi, eliminați buruienile, cu tot cu rădăcini, precum și pietrele. Cu cât acordați mai multă grijă acestei etape, cu atât mai puține probleme veți avea în anii următori. Dacă buruienile se răspândesc prin rădăcini, este foarte greu să scăpați din nou de ele,

 2. compo image

  2

  Aerați solul

  Aerați pământul, greblându-l până la o adâncime de aproximativ 15 cm. Acesta este singurul mod în care rădăcinile vor reuși să crească bine în sol. Plantelor perene le place solul bogat în humus, aerat, așa că adăugați pământ pentru ghivece, adaptat nevoilor acestora.

 3. compo image

  3

  Creați marginea stratului și grila.

  Acum puteți crea marginea stratului, de exemplu din mici bucăți de pavaj din granit, ca o bordură. Apoi împrăștiați nisip pe întreaga suprafață, pentru a crea o grilă (orientativă) realizată din linii verticale și orizontale, cu un spațiu de aproximativ 20 cm între ele, în așa fel încât plantele să nu fie prea apropiate unele de altele.

 4. compo image

  4

  Poziționați plantele

  Mai întâi, așezați plantele perene pe strat. Astfel, vă puteți asigura că plantele sunt bine distribuite. Așezați apoi plantele perene înalte distinctive în partea din spate, iar plantele însoțitoare în jurul acestora. În final, puteți așeza plantele perene scunde de acoperire la marginea stratului.

 5. compo image

  5

  Plantați plantele perene în strat.

  Când plantați cu o lopată sau cu o cazma, săpați ă groapă de plantare care este un pic mai mare decât balotul de rădăcini. Îndepărtați pământul din jurul baloților pentru ca aceștia să prindă rădăcini mai ușor. Dacă adăugați un activator pentru rădăcini, stimulați, de asemenea, creșterea. Scoateți plantele perene din ghiveci doar cu scurt timp înainte de plantare, ca să nu se ofilească. Udați stratul din abundență după plantare.

Metoda empirică pentru stabilirea spațiilor dintre plante

Distanța dintre plante trebuie să fie jumătate din înălțimea plantei perene. Puteți semăna anual flori de vară pentru a completa spațiile mari dintre plante la început și pentru a proteja împotriva buruienilor.

compo image

Instrucțiuni: Plantarea pentru un strat pentru un an întreg

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a planifica și crea stratul de plante perene, vă recomandăm planul nostru pentru plante perene. Am realizat un mix de plante perene cu flori și cu frunze ornamentale, care evoluează și ajung să devină bogate și atrăgătoare. Planul este potrivit pentru un strat care măsoară 200 x 120 cm. Distracție plăcută la reproducerea acestuia!

Acestea sunt plantele perene pe care le-am folosit în stratul nostru

Perioada de înflorirePlanta

Primăvara

Narcise (cercuri mici portocalii), lalele (cercuri roșii mici)

Începutul verii
12 Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis)
Mijlocul verii

15 Mantia doamnei (Alchemilla mollis), 3 Lupinul cu frunze mari (Lupinus polyphyllus), 14 Geranium magnificum, 5 Margarete (Chrysanthenum maximum), 1 Nemțișor (Delphinium hybrids), 9 Salvia de pădure (Salvia nemorosa), 2 Brumărele de grădină (Phlox paniculata)

Sfârșitul verii

4 Ruji-galbeni (Rudbeckia 'Goldsturm'), 10 Săpunăriță (Săpunărița lempergii), 11 Floarea albinei (Gaura lindheimerii)

Toamna
13 Asterum dumosus
Iarna
Trandafirul de Crăciun (cercuri verzi)
Frunziș ornamental

6 Buxus sempervirens, 7 Feriga comună (Dryopteris filix-mas), 8 Stipa pennata

Impresii despre stratul nostru de flori perene

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Distribuie