compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Plante de interior
 5. Ce trebuie să rețineți legat de îngrijirea orhideelor.

Îngrijirea orhideelor

Ce trebuie să rețineți legat de îngrijirea orhideelor.

Familia orhideelor este una dintre cele mai diverse familii din lume: În prezent se cunosc aproximativ 20.000 de soiuri sălbatice și 70.000 soiuri selecționate. Acestea sunt apreciate mai ales datorită florilor colorate, deși sunt considerate a fi foarte delicate. Există însă anumite soiuri, așa cum este Phalaenopsis, care se dezvoltă foarte frumos dacă rețineți câteva sfaturi pentru îngrijire. Accesați aici principalele trei sfaturi pentru tratarea corespunzătoare a acestor plante sensibile.

Udarea orhideelor

Asigurați-vă că folosiți cantitatea potrivită de apă la orhideele dumneavoastră.

Majoritatea orhideelor nu pot tolera lumina directă a soarelui și de aceea cresc cel mai bine pe un pervaz îndreptat către vest sau către est. Dacă este posibil, orhideele trebuie să fie udată cu apă moale, de exemplu cu apă de ploaie. Asigurați-vă că temperatura este potrivită și este mai bine să udați prea puțin decât prea mult. Orhideele se pot regenera rapid dacă sunt udate după o scurtă perioadă de uscăciune. Însă dacă rădăcinile au putrezit din cauza îmbibării cu apă, planta moare. Este valabil următorul lucru: Zona rădăcinilor trebuie să se usuce înainte de a o uda din nou, altfel apa care stagnează poate genera infestare cu fungi. În mod alternativ, puteți scufunda plantele în apă. Dacă procedați în acest mod, asigurați-vă că utilizați apă curată pentru fiecare plantă, pentru a preveni transmiterea bolilor. De asemenea, orhideelor le place umiditatea ridicată, prin urmare trebuie să fie stropite în mod regulat cu produse speciale pentru îngrijirea frunzelor.

compo image

Îngrijirea orhideelor

Răsfățați-vă orhideele, curățându-le și fertilizându-le

Phalaenopsis poate înflori de mai multe ori pe aceeași tulpină. După ce florile orhideei dumneavoastră cad sau se răresc, tăiați lăstarii uscați imediat deasupra celei de-a treia bractee, denumită și mugur, folosind foarfecile. Cu puțin noroc, tulpina va scoate lăstari de două-trei ori. Însă, în mod normal, după aceea tulpina moare.

Pe lângă aer, orhideele au nevoie în mod regulat și de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă și pentru formarea florilor bogate. Astfel, fertilizați planta n mod regulat în perioada de creștere și de înflorire, folosind un fertilizator special adaptat nevoilor plantei.

Schimbarea ghiveciului orhideelor

Oferiți-le orhideelor un nou cămin, în mod regulat

 1. compo image

  1

  Alegeți un moment

  Este o idee bună să schimbați ghiveciul orhideelor o dată la doi ani, pentru a asigura o creștere sănătoasă și flori bogate. Cea mai bună perioadă pentru a face acest lucru este primăvara. Urmăriți planta cu atenți: După ce scoate oi lăstari și noi vârfuri de rădăcini, plantați-vă protejata într-un nou ghiveci.

 2. compo image

  2

  Desfaceți rădăcinile

  Deformați ușor ghiveciul de plastic, pentru ca rădăcinile să se desprindă/

 3. compo image

  3

  Îndepărtați substratul

  Eliberați rădăcinile cu grijă și scoateți-le complet din vechiul substrat.

 4. compo image

  4

  Tăiați rădăcinile vechi

  Tăiați rădăcinile vechi, uscate sau putrezite.

 5. compo image

  5

  Așezați orhideea în noul ghiveci

  Alegeți un ghiveci de o altă dimensiune, care oferă suficient spațiu pentru unul sau doi lăstari noi. Mai întâi umpleți jumătate din ghiveci cu pământ pentru orhidee și așezați cu grijă planta în ghiveci. Apoi umpleți cu restul de pământ, astfel încât acesta să fie poziționat între rădăcini.

 6. compo image

  6

  Udați orhideea

  Udați planta nu mai devreme de a doua zi și așteptați trei săptămâni după schimbarea ghiveciului pentru a o fertiliza din nou.

Decorarea orhideelor

Folosiți ghivece speciale pentru orhideele dumneavoastră.

Ghivecele înalte și înguste scot în evidență forma îngustă și elegantă a orhideelor. De obicei, se adaugă o treaptă în ghivecele speciale pentru orhidee, pe care se așază planta. Astfel apa în exces se poate scurge, prevenind îmbibarea cu apă și putrezirea rădăcinilor. Ghivecele de sticlă au, de asemenea, avantajul că lumina ajunge la rădăcinile orhideelor. Acest lucru facilitează fotosinteza, respectiv transformarea apei și a dioxidului de carbon în glucoză și în oxigen. Spre deosebire de alte plante, care conțin în frunze clorofila responsabilă de acest proces, la orhidee aceasta se găsește în rădăcini.

compo image

Ghid de îngrijire a orhideelor

Găsiți mai multe sfaturi și trucuri pentru îngrijirea orhideelor dumneavoastră în ghidul nostru de îngrijire a plantelor.

aflați mai multe

Găsiți aici mai multe informații despre îngrijirea orhideelor

Este necesar consimțământul cookie

Vă rugăm să acceptați utilizarea cookie-urilor pentru a putea utiliza acest conținut.

Distribuie