compo image
 1. COMPO
 2. Ghiduri
 3. Îngrijirea plantelor
 4. Grădină
 5. Îngrijirea grădinii
 6. Curățarea corectă a pomilor

Curățarea corectă a pomilor

Deși în natură nu există un proces precum curățarea pomilor de uscături, este destul de util ca acesta să se realizeze în mod regulat. Astfel, plantele dumneavoastră lemnoase pot lua o anumită formă și se stimulează formarea florilor și a fructelor. De asemenea, încurajează creșterea și alungă bolile și fungii. Informații utile despre momentul și tehnica potrivită sunt disponibile aici

compo image

Cea mai bună perioadă pentru curățarea pomilor

Așa cum se întâmplă cu toate elementele legate de îngrijirea grădinii, vă oferim îndrumări în ceea ce privește curățarea plantelor lemnoase: Alegerea momentului potrivit este cea mai importantă! Cea mai bună perioadă este în lunile februarie și martie, când au trecut cele mai mari înghețuri. Curățarea pomilor prea devreme ar afecta rezistența părților lemnoase, însă, dacă îi curățați prea târziu, puteți deteriora mugurii care poate au crescut deja. Este important să curățați pomii doar în zilele în care temperaturile nu ajung la nivelul înghețului.

Tehnica adecvată de curățare a pomilor

Trebuie să utilizați întotdeauna o unealtă ascuțită, astfel încât tăietura să fie una precisă. Pentru a menține modelul creșterii naturale, ramurile principale trebuie să fie tăiate în așa fel încât coroana să fie redusă în mod uniform.

compo image

Tăierea ramurilor cu ferăstrăul

Asigurați-vă că poziționați întotdeauna tăietura deasupra unui mugur, ușor oblic, astfel încât apa să se scurgă ușor. Nu tăiați ramurile de la bază (inelul ramurii), pentru că acea ajută la refacerea rănii. Inelul ramurii se formează prin îmbinarea lemnului ramurii și a trunchiului: În fiecare an, ramura mai întâi crește și doar apoi se ramifică. Cu trecerea timpului, crește și trunchiul și se întinde peste o parte din ramură.

Nu poziționați ferăstrăul prea aproape de trunchi, pentru că astfel inelul ramurii va fi distrus. Acest lucru nu va permite închiderea rănii și face ca pomul să fie susceptibil la bolile fungice;

Nu tăiați nici prea departe de trunchi! Cioturile prea mari nu se pot reface. Consecințe: E mai simplu pentru fungi sau pentru bacteriile care provoacă putrezirea să pătrundă și să omoare ramurile.

compo image

Scurtarea ramurilor

Dacă ramurile sunt doar scurtate, nu este nevoie să tăiați la inelul ramurii, respectiv chiar înainte de ramificație, între trunchi și ramură. Notă: Căutați eventualii muguri și tăiați pe diagonală, imediat deasupra mugurelui (la aproximativ 5 mm), astfel încât apa să se poată scurge mai ușor. De asemenea, nu lăsați un vlăstar prea lung deasupra mugurelui și nu tăiați prea oblic, pentru ca rana să fie cât se poate de mică.

compo image

Pas cu pas

Metodă pentru ramurile foarte mari

Ramurile trebuie tăiate în trei etape, pentru ca rana să fie cât mai mică. Îngrijirea ulterioară ajută la vindecarea rănii și împiedică pătrunderea virusurilor, a bacteriilor sau a ciupercilor în plantă. Vă vom arăta cum să faceți acest lucru pas cu pas, aici.

 1. Mai întâi tăiați partea de dedesubt a ramurii până în centrul acesteia. Păstrați o distanță de aproximativ 50 cm față de trunchi.
 2. Acum tăiați ramura dinspre partea superioară, la aproximativ 60 cm de trunchi.
 3. Tăiați partea rămasă din ramură, lăsând inelul ramurii pe trunchi.
 4. Se întâmplă de multe ori ca planta să aibă nevoie de mai mulți ani până când planta își vindecă singură rana. În această perioadă, pot pătrunde fungi și viruși. Îndepărtați rumegușul de pe suprafața rănii și îndreptați rănile franjurate cu ajutorul unei lame;
 5. Pentru a accelera procesul de vindecare, aplicați cu generozitate un tratament pe rană cu până la 2 cm dincolo de marginea unei răni, imediat după curățarea pomului. Verificați zona o dată la doi-trei ani și aplicați din nou după cum este necesar;

Distribuie